Skip to main content

BIRODI: U onlajn izdanjima dvoje dnevnih novina, isti naslovi u tekstovima protiv naše organizacije

Info 19. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Naveden slučaj nije samo pitanje medijskog pluralizma, već i podsticanja govora mržnje"

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije da, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, utvrdi da li je došlo do narušavanja medijskog pluralizma, nakon što su se u onlajn izdanjima dvoje dnevnih novina pojavili tekstovi sa istim naslovima, u kojima je etiketirana ta organizacija.

„Povod za ovu inicijativu je činjenica da su se u onlajn izdanju dnevnih novina ‘Alo’ i ‘Večernje novosti’, pojavili članci koji imaju istovetan, negativno konotiran, naslov sa istim sadržajem, koji je redukovana verzija današnjeg saopštenja BIRODI-a. BIRODI ni od jednog od navedenih dnevnih novina nije pozvan za komentar saopštenja“, navodi se u saopštenju.

BIRODI ukazuje da će u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju monitoringu medijskog pluralizma ne samo u ekonomskom već i u sadržinskom smislu.

„Naime, ovakvi slučajevi govore o postojanju ‘uređivačke koordinacije’ medija koji objavljuju istovetne sadržaje sa istovetnom medijskom funkcijom ili promocije ili etiketiranja. Inače, naveden slučaj nije samo pitanje medijskog pluralizma, već i podsticanja govora mržnje“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se nakon objave takvih tekstova na portalima, BIRODI-ju preko internet pošte „obratila osoba sa uvredljivim sadržajem, koja se predstavila kao profesor prava i progranik iz Hrvatske“.

(Beta/Autonomija)