Skip to main content

BIRODI: Novosadski većnik kažnjen opomenom jer je kao funkcioner davao partijske izjave

Vojvodina 11. јан 2022.
< 1 min čitanja

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je gradski većnik Novog Sada kažnjen opomenom zbog davanja partijskih izjava kao javni funkcioner.

BIRODI je u saopštenju naveo da se značaj te odluke ogleda u činjenici „da do sada nije bilo prakse sankcionisanja zloupotrebe javnih funkcija od strane javnih funkcionera koji su javne i medijske nastupe koristili za prikrivenu ili otvorenu promociju stranaka“.

Zlouprebe javnih funckija od strane funcionera prolazile su bez sankcija iako je to zabranjeno članom 50. Zakona o sprečavanju korupcije, ističe se u saopštenju.

„Na žalost, i pored višegodišnjeg insitiranja na primeni ovog člana na način da i predsednik Republike bude obuhvaćen, jer je on taj koji u praksi najviše krši ovaj član mešajući funkciju predsednika Republike i predsednika Srpske napredne stranke (SNS), to se nije desilo“, naveo je BIRODI.

U saopštenju se ukazuje da „odgovornost za ovu praksu snose i novinari koji na skupovima javnog karaktera javnim funkcionerima postavljaju partijska pitanja“.

BIRODI je pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da uspostave saradnju kako bi na efikasan način pratili primenu člana 50, jer, kako se navodi, Agencija ima nadležnost, a REM resurse za monitoring medija.

BIRODI je naveo da je obavešten od Agencije za sprečavanje korupcije da je većnik Grada Novog Sada Milovan Amidžić kažnjen opomenom, jer je u svojstvu javnog funkcionera dao izjavu za portal euronews.rs u kojoj je govorio o šansama kandidata Srpske napredne stranke (SNS), na izborima za mesne zajednice.

(Beta)