Skip to main content

BIRN: Sud oslobodio optužbi Koluvijinog advokata u slučaju pretnji Jeleni Zorić

Info 21. мар 2023.
2 min čitanja

Bojić je svojim ponašanjem grubo prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da se sud time neće baviti

Advokat Svetislav Bojić, koji brani optuženog Predraga Koluviju, oslobođen je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu po optužbi za pretnje upućene novinarki Jeleni Zorić, odnosno za krivično delo ugrožavanje sigurnosti novinara. Samo tri dana ranije Advokatska komora Beograda donela je odluku da advokat Bojić nije odgovoran za izrečeno i da disciplinski neće odgovarati zbog prijavljenih pretnji.

Prema navodima iz optužnice, advokat Svetislav Bojić, koji je branilac optuženog Predraga Koluvije u slučaju Jovanjica, krajem decembra 2020. godine uputio je pretnje Jeleni Zorić, poručujući joj da „niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio“. Tužilaštvo je za Bojića tražilo osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovno. Oni su sudu dostavili pisanu završnu reč u kojoj navode da treba u obzir uzeti ceo kontekst u kom se događaj odigrao, navodi BIRN.

Kako navodi BIRN, obrazlažući oslobađajuću presudu sutkinja Dragana Branković je rekla da ono što je Bojić izrekao ne predstavlja direktnu pretnju po život i telo novinarke. Sutkinja Branković je rekla da ono što je advokat izrekao u razgovoru s novinarkom, ipak nije u skladu sa advokatskim kodeksom i da je Bojić svojim ponašanjem grubo prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da se sud time neće baviti.

Međutim, Advokatska komora Beograda je odluku da Bojić nije odgovoran donela tri dana uoči oslobađajuće sudske presude, piše BIRN.

Advokat Dragoljub Đorđević, pravni zastupnik novinarke Jelene Zorić, za BIRN kaže da smatra da je vršen i vaninstitucionalni pritisak tokom ovog suđenja. Dodaje da je sud “poklonio potpunu veru” rečima Jelene Zorić, ali, kako kažu, u izgovorenom nisu našli elemente krivičnog dela. Novinarkin advokat imao je, kako kaže, „mučan utisak“ još nakon iznošenja odbrane Svetislava Bojića, kao i prilikom iznošenja završnih reči.

„Taj čovek uopšte ne pokazuje kajanje, još iznosi gomilu neistina. Smatram da su na svaki način on i njegova odbrana pokušali da omalovaže novinarku Jelenu Zorić, pokušali su na neki način da je ponize što je ostavilo po meni jako loš utisak“, kaže Đorđević.

Predrag Koluvija, optužen je pred Tužilaštvom za organizovani kriminal nakon što je na imanju njegove firme Jovanjica pronađeno oko 66.000 stabljika kanabisa koje su nakon sušenja težile 1,6 tona.

Advokat Svetislav Bojić, jedan od Koluvijinih branilaca, prišao je 28. decembra 2020. novinarki Jeleni Zorić, dok je radila svoj novinarski posao zajedno sa snimateljem, i rekao: Molim vas, budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim „Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića“.

(N1)