Skip to main content

BIRN: Komisija za analizu smrtnih ishoda služila da se katastrofa zataška

Građani 14. окт 2021.
2 min čitanja

Iako je zvanično predstavljeno da je podatak o 10.356 preminulih od korone u toku prošle godine najveći mogući broj, izveden na osnovu revizije koju je sprovela Komisija za analizu smrtnih ishoda, ovo je zapravo najmanji broj, ustanovljen isključivo na osnovu bolničkih potvrda o smrti koje su stizale u Republički zavod za statistiku po redovnoj proceduri, navodi se u najnovijem istraživanju BIRN-a, zasnovanom na zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, RZS i Komisije za analizu smrtnih ishoda.

U istraživanju se naglašava da je dok su u RZS u redovnoj proceduri stizale potvrde o smrti koje popunjavaju lekari, a u kojima se kovid 19 navodi kao uzrok u 10.356 slučajeva – na sajtu Ministarstva zdravlja zvanično saopštavan tri puta manji broj (3.130), na osnovu kojeg su mediji svakog dana u 15 časova informisali građane o toku pandemije.

Komisija za analizu smrtnih ishoda, koju je Ministarstvo formiralo u maju ove godine, kako bi se „stavila tačka na priče o manipulisanju brojevima“, poslužila je da se ova razlika zataška, a ne objasni, ocenjuje BIRN.

U istraživanju se podseća da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada ove komisije, kazao da da je cifra od 10.356 preminulih dobijena „tako što smo uzeli zdravstvene kartone, sve drugo što postoji, potvrde o smrti, izjave rodbine, prijatelja svih onih koji su preminuli, ono što bismo mogli da dovedemo u vezu sa koronom“.

Konferencija je održana je 30. juna ove godine, dan pre nego što RZS, svake godine, objavljuje konačne podatke za prethodnu godinu o umrlim i rođenim u Srbiji. Prvi jul, kao datum objavljivanja ovih podataka, definisan je Zakonom o državnoj statistici.

– Tokom 2020. godine postojali su tačni brojevi preminulih, za njih se znalo na nivou bolnica u kojima su popunjavane potvrde o smrti, ali su do javnosti stizali neki drugi, umanjeni podaci. Komisija za analizu smrtnih ishoda nije radila reviziju, već je podatak RZS predstavila kao revidiran podatak, odnosno kao maksimalan broj preminulih koji se mogu dovesti u vezu sa koronom. Ona, takođe, nije objasnila kako je došlo do ogromne razlike između stvarnog stanja i podataka objavljenih na platformi Vlade covid19.rs, ali iz danas dostupnih podataka jasno je da nije u pitanju razlika u metodologiji, kako su svojevremeno tvrdili predstavnici Vlade i Kriznog štaba, ocenjuju u BIRN-u.

U izveštaju se precizira da su Komisiji od sredine juna u radu pomagale dve ekspertske grupe – epidemiološka i statistička. Epidemiološki eksperti su bili zaduženi za prikupljanje i analizu podataka zavoda za javno zdravlje o umrlima od zaraznih bolesti. Statistička grupa je analizirala smrtne ishode od laboratorijski potvrđenog i nepotvrđenog kovida 19, ali iz već postojećih evidencija. To znači da je analizirala samo podatke RZS o 10.356 ljudi umrlih od posledica korona infekcije.

Komisija je trebalo da ispita svaku smrt, ne samo deset hiljada, nego ukupno sve smrti, od svih uzroka, za 2020. godinu. Trebalo je da prođe jedan po jedan karton i utvrdi da li je ta osoba umrla od kovida ili nije. Ne samo za one koje znamo da su umrli od kovida, nego sve druge ljude koji su preminuli tokom prošle godine, rekla je za BIRN Ivana Prokić, doktorka nauka iz oblasti epidemiologije i članica udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

(Danas, foto: N1)