Skip to main content

Biraćemo i predsednika Srbije

Vojvodina 04. апр 2012.
2 min čitanja

Predsednik Srbije Boris Tadić saopštio je danas da je odlučio da skrati svoj mandat na toj funkciji i omogući da se 6. maja u Srbiji održe i predsednički izbori.

On je rekao da će u toku sutrašnjeg dana poslati pismo predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić Dejanović, čime će zvanično podneti ostavku.

Mandat predsednika Tadića prestaje kada odluka o skraćenju mandata stigne u Skupštinu Srbije. Dužnosti predsednika države preuzeće, prema Ustavu, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović.

„U skladu sa Ustavom odlučio sam da skratim svoj predsednički mandat. To je moje zakonsko pravo i mogućnost. Završili smo jedan deo reformi i to uspešno. Pred nama je dug put da tako i nastavimo, a za to je potreban legitimitet. Smatram da je najcelishodnije da taj legitimitet daju građani na izborima“, rekao je Tadić.

Ustav propisuje da izbore za predsednika Srbije raspisuje predsednik Skupštine. Predsednik Srbije bira se na pet godina.

Tadić je danas izjavio da je „nameran“ da ponovo bude predsednik Srbije i istakao da je prilikom učešća u političkom procesu „najvažnije šta se postigne, a ne postane“.

„Srbiji su potrebni ljudi koji žele da ostave svoje delo iza sebe i da ne učestvuju u političkom procesu da bi nešto postali nego postigli“, kazao je Tadić.

Dejanović: Izbori verovatno 6. maja

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je obaveštena da je predsednik Srbije Boris Tadić odlučio da „skrati mandat“ i rekla da će verovatno izbore raspisati za 6. maj.

„Izbore neću danas sigurno raspisati. Čekam najpre zvaničnu informaciju od predsednika, mada smo imali jedan razgovor i obaveštena sam o skraćivanju mandata“, rekla je ona novinarima u Skupštini.

Ona je rekla da je prilično jasno da je odlučeno da se mandat predsednika skrati da bi svi izbori – parlamentarni, lokalni, pokrajinski i predsednički održali istog dana i verovatno će tako i biti

„Ali sačekajmo još 24 sata“, rekla je predsednica Skupštine.

Ona je objasnila da, ako želi da se izbori održe 6. maja, mora da ih raspiše do 7. aprila, a da kandidati svoje prijave mogu da podnesu do 15. aprila.

(Agencije)