Skip to main content

Bilčik: Temelji Crne Gore poljuljani, zabrinut sam za situaciju

Jugoslavija 04. nov 2022.
2 min čitanja

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik rekao je da je veoma zabrinut za situaciju u Crnoj Gori. Na današnjoj sednici “Skupštine građana” rekao je da su temelji Crne Gore poljuljani.

“Veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori i zato što vidim da su osnove vaše zemlje dovedene u pitanje. Politički temelj- ustavni ali i ekomski temelj su ugroženi i dovedeni u pitanje”, rekao je Bilčik, dodajući da je Crna Gora bila lider i predvodnik integracija, ali da je u poslednjih nekoliko meseci primetan veliki broj problema, za koje Brisel želi da vidi rešenja.

Bilčik je rekao da je u Crnoj Gori situacija teška, te da mu je drago da u parlamentu danas vidi predstavnike različitih političkih partija.

“Jednom ste vlast, jednom ste opozicija, ali ipak treba da pokušavate da donosite odluke kojima ćete poboljšati rad institucija za dobro građana”, rekao je on.

Dodaje da su u demokratiji potrebne snažne institucije koje rade po pravilima, ali i aktivno učešće građana.

“Saslušaćemo vas, jer znamo da mnoge od tih preporuka su zajedničke za građane na mnogim mjestima”, rekao je Bilčik.

Ističe da je važno imati Skupštinu koja je zainteresovana za mišljenje građana, a ne samo za sebe.

“Moramo imati otvorene institucije koje će služiti građanima”, dodao je on.

Bikčik je kazao da je Crna Gora napravila izbor – put ka EU, ali to će se desiti kroz naporan rad.

“Dijalog, potreban vam je dijalog, ali on ne može biti tu samo radi dijaloga, već mora da dovede do određenih odluka”, dodao je Bilčik.

Kazao je i da je rat u Evropi ali i ruska agresija promenila stvari u Evropi.

“Rusija je napala zemlju kandidata, znači napada proširenje EU i pokušava da podrije proširenje i na drugim mestima. Želimo da vidimo da Crna Gora kreće evropskom stazom i da napreduje. Ono što je suština je postojanje demokratskih institucija”,kazao je Bilčik.

Evropski poslanik rekao je da žele da pomognu Crnoj Gori da nađe izlaz iz ustajalosti.

(Danas, Foto: N1)