Skip to main content

Biks Aliju: Izbori 2023. šansa za Crnu Goru, ali postoji i rizik zbog vladajuće koalicije

Jugoslavija 08. мар 2024.
2 min čitanja

"Brutalni rat Rusije u Ukrajini naglašava hitnost da Crna Gora ubrza ključne reforme za pristupanje EU, demokratski razvoj, stabilnost i prosperitet"

Kandidat za novog ambasadora Sjedinjenih Država u Crnoj Gori, Biks Aliju rekao je u svedočenju pred senatskim Odborom za spoljnu politiku da su izbori u Crnoj Gori 2023. „pružili istorijsku priliku da se zemlja ubrza na putu ka EU“.

„Takođe moramo biti jasni u pogledu rizika za ovaj cilj koju predstavlja vladajuća koalicija i da ostanemo angažovani, sa praktičnim rešenjima, da pomognemo zemlji da zauzme mesto koje joj pripada u Evropskoj uniji, što je želja 80 odsto Crnogoraca“.

On je rekao da će, ukoliko imenovanje bude potvrđeno, imati četiri prioriteta u radu.

Istakao je da „brutalni rat Rusije u Ukrajini naglašava hitnost da Crna Gora ubrza ključne reforme za pristupanje EU, demokratski razvoj, stabilnost i prosperitet“.

„Predvodiću međuagencijski napor da se angažuju crnogorski lideri i promoviše vladavina zakona, borba protiv ukorenjene korupcije, za poštovanje ljudskih prava koji će pružiti opipljive rezultate građana Crne Gore, sve u skladu sa ciljevima nacionalne bezbednosti SAD“, naveo je on.

Kao drugi prioritet naveo je produbljivanje NATO veza sa Crnom Gorom, podsetivši da je ova zemlja već sedam godina članica alijanse

Treća stvar koju je istakao je jačanje otpornost Crne Gore na „zlonamerne aktere koji žele da potkopaju njenu demokratiju i institucije“.

„Ako budem potvrđen, sarađivaću sa međuagencijskim, EU i lokalnim partnerima u borbi protiv dezinformacija, podršci civilnom društvu i pojačavaću poruke SAD o transatlantskim vrednostima“.

Kao četvrti prioret, istakao je podršku ekonomskom prosperitetu Crne Gore kroz obnovljenu američko-crnogorski ekonomski dijalog za jačanje investicione klime, unapređenje infrastrukture, i diverzifikaciju izvora energije.

„Crna Gora je na raskrsnici – zemlji su potrebne efikasne demokratske institucije učvršćene u evroatlantskom okviru i posvećene dobrobiti svih svojih građana. Sjedinjene Države radiće sa crnogorskim liderima na unapređenju zajedničkih ciljeva, podržavajući međunarodne obaveze i boriti se protiv korupcije. Mi smo saveznik Crne Gore u izgradnji boljeg sutra kao deo NATO-a i EU. Građani Crne Gore su jasno izrazili tu želju svojim glasovima i ne zaslužuju ništa manje“, zaključio je on.

(VOA, Foto: Pixabay)