Skip to main content

BiH: Tajni zapisnik otkriva kako se izvlačio novac iz banjalučke banke

Ekonomija 10. феб 2016.
2 min čitanja

Vlasti bh. entiteta Republika Srpska, kao i Agencija za bankarstvo, znali su za izvlačenje novca iz banjalučke Balkan Investment banke od njenog osnivanja, tvrdi opozicija.
Kako su to učinili, detaljno je objašnjeno u tajnom Zapisniku Republičkog deviznog inspektorata, koji je objavio poslovni portal Capital. Entitetska premijerka tvrdi da tajni nema.
Litvanski vlasnici nekadašnje Balkan Investment banke, UKIO grupa, samo su prividno ulagali novac u banku, pojašnjava urednik poslovnog portala Capital, Siniša Vukelić.
Trebaju da brane zakon, a rade suprotno
Tako je banka opstajala, dok su Litvanci taj novac, ali i depozite građana, slali na račune u inostranstvu.
„Jedna od dvije milionske transakcije preko elektronskog naloga Balkan Investment banke je izvršen sa IP adrese Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, što samo govori koliko je ta mreža bila razgranata i da je veliki broj ljudi, koji trebaju da brane zakon u ovoj državi zapravo imao prste u ovoj vrlo sumnjivoj čitavoj mreži poslovanja Balkans Investment banke“, istakao je urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.
Nema tajni niti sumnji, tvrdi premijerka Željka Cvijanović. Inspektorat je postupio po naređenju Vlade i napravio zapisnik, koji je proslijeđen istražnim organima.
„Poznato vam je sigurno da je podneseno, ne znam više tačno broj, ali je podneseno više prijava protiv više lica i domaćih i stranih konkretno u tom slučaju“, kazala je Cvijanović.
Iz Republičkom deviznog inspektorata objašnjavaju da se nigdje u njihovom zapisniku ne navode veze između vlasti i uprave banke već samo osnovi sumnje, te da su ga pisali ekonomisti, a ne tužioci.
„Ne stoje navodi da se radi o „zločinačkoj organizaciji“. Stoji konstatacija da postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotrebe u privredi“, navodi se u saopćenju Republičkog deviznog inspektorata.
Oglasila se i entitetska Agencija za bankarstvo. Poručuju da inspektori nemaju osnovna znanja o radu agencije, bankarske supervizije a ni ovlaštenja. Tvrde da zapisnik sadrži gomilu tendencioznih gluposti.
Osnivanje Banke Srpske
Opozicija je uvjerena da je Vlada RS-a morala sve znati i kazniti odgovorne. Kada nisu uspjeli zataškati, izvršena je dokapitalizacija Balkan Investment banke i osnovana Banka Srpske.
„Bobar banka plus Balkan Investment banka… 500 miliona depozita građana, privrede, javnog sektora je propalo i niko nije odgovoran. To je tragedija ovog društva“, zaključio poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Dragan Čavić.
„Vi sad očekujete od predsjednika Vlade da vam bude i policajac, da vam bude i tužilac, da vam bude i sudija, a možda da bude i novinar, je li tako? Pa to nije jednostavno moguće. Ajte da budemo realni. Svako radi svoj dio posla. To nije posao predsjednika Vlade“, zaključila je Cvijanović.
U Specijalnom tužilaštvu samo navode da istraga o Balkan Investment banci u toku na osnovu nekoliko izvještaja. Između ostalih MUP-a RS i Agencije za bankarstvo. Optužnica za sada, nema.
(Al Jazeera)