Skip to main content

BiH: Dodik vrijeđao novinarku Oslobođenja

Jugoslavija 16. мар 2015.
2 min čitanja

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i SNSD-u, zbog, kako navode, širenja govora mržnje i šovinizam prema novinarki lista Oslobođenje Gordani Katani.
Dodik je tokom konferencije za štampu iznio niz optužbi na novinarku Oslobođenja zbog postavljanja pitanja u vezi s potpredsjednicom SNSD-a Nadom Tešanović i HNS-om.
Vulgarizam i rasizam
Dodik je istakao i da je prisustvo Nade Tešanović na saboru HNS-a njena privatna odluka i da njeno glasanje ne pravi nikakvu štetu SNSD-u.
„Ona je mene obavijestila da ide na taj sabor. Nije rekla da će glasati i kako će glasati, ali to uopće nije bitno. To su nekorektnosti koje se nameću ovoj stranci. Pojedini mediji su u tome uporni i zbog toga sam otkazao u svim ustanovama kupovinu Oslobođenja, jer nam ne treba tolika negativna energija“, istakao je Dodik.
Dodik je vulgarno i rasistički govorio o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnosti i listu za koji radi. Vrijeđanje je počelo kada mu je Katana postavila pitanja o zbivanjima u stranci, te izbjegavanju zatvorske kazne i bijegu njegovog prijatelja Mileta Radišića iz Republike Srpske.
BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju institucije vlasti i članove SNSD-a da osude Dodikove postupke.
Solidarnost novinara
Ako se članovi SNSD-a, javni organi vlasti u Republici Srpskoj, Gender centar i druge institucije za zaštitu ljudskih prava javno ne ograde od Dodikovog ponašanja, UO BH novinari smatraće ih saučesnicima i simpatizerima višegodišnjih primitivnih i nedemokratskih kršenja slobode izražavanja i temljenih ljudskih prava novinara i novinarki u Republici Srpskoj.
Pozivamo sve novinare na međuprofesionalnu solidarnost i bojkot svih događaja koje organizuje Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske ili kao predsjednik SNSD-a, navode u udruženju i dodaju da će preduzeti zakonske radnje kako bi se višegodišnji Dodikov nacionalizam i širenje govora mržnje sankcionisali.
Dodik je na koferenciji za štampu kazao da je otkazao institucijama RS-a da uzimaju Oslobođenje, prenijela je Fena.
(Al Jazeera)