Skip to main content

BiH: Bobanu Inđiću 15 godina zatvora za ratni zločin u Štrpcima

Info 19. jan 2023.
< 1 min čitanja

Osuđen kao saučesnik u ubistvu dvadeset civila nesrpske nacionalnosti

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao prvostepenu presudu kojom je oficira bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Bobana Inđića osudio na 15 godina zatvora zbog učešća u otmici dvadeset putnika iz voza u Štrpcima i njihovom ubistvu na području Višegrada 1993. godine.

Inđić, ratni komandir Interventne čete Višegradske brigade VRS, optužen je da je s drugim pripadnicima te jedinice 27. februara 1993. godine iz voza na relaciji Beograd-Bar, u Štrpcima, na području opštine Rudo, oteo dvadeset civila nesrpske nacionalnosti, koji su potom ubijeni.

Inđić je osuđen kao saučesnik u ubistvu dvadeset civila nesrpske nacionalnosti, čime je prekršio odredbe Ženevske konvencije.

Ovo je druga presuda Suda BiH u vezi sa zločinom u Štrpcima. U oktobru prošle godine Sud BiH je na po 13 godina zatvora osudio bivše pripadnike VRS Olivera Krsmanovića, Miodraga Mitrašinovića, Obrada i Novaka Polugu, Petka Indjića, Radojicu Ristića i Dragana Šekarića.

Sud BiH je Luku Dragičevića oslobodio optužbi da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje bošnjačkih civila.

Sudjenje Bobanu Inđiću je počelo od 2015. godine, zajedno sa Lukom Dragičevićem i još sedmoricom bivših pripadnika Višegradske brigade, ali je postupak protiv njega razdvojen, jer je u Srbiji bio osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće. Pošto je izdržao kaznu u Srbiji, nastavljeno mu je suđenje pred Sudom BiH za ratni zločin.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je da je izdao naredbu za raspisivanje međunarodne poternice za Miodragom Mitrašinovićem koji nije uhapšen zajedno sa ostalima dan pre izricanja prvostepene presude u oktobru 2022. godine.

(Beta, foto: Ivor Fuka)