Skip to main content

Biden: SAD će podijeliti tehnologiju proizvodnje vakcina protiv COVID-a 19

Planeta 13. мај 2022.
< 1 min čitanja

SAD će kroz Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) podijeliti tehnologiju proizvodnje vakcina protiv COVID-a 19 te dostaviti brze testove i lijekove ljudima u zabačenim dijelovima svijeta, rekao je u četvrtak američki predsjednik Joe Biden.

Washington će uz to uplatiti dodatnih 200 miliona dolara u fond Svjetske banke kako bi svijet bio spremniji za buduće pandemije, dodao je. Time će, kako navodi Reuters, ukupni doprinos SAD-a tom fondu porasti na 450 miliona dolara.

“Dajemo na raspolaganje medicinske tehnologije u vlasništvu američke vlade, uključujući one za proizvodnju vakcina protiv COVID-a 19”, izjavio je Biden na otvaranju drugog svjetskog COVID-19 samita, prenijela je Hina.

Svjetski samit o COVID-u 19

Skup, kojemu su domaćini SAD, Belize, Njemačka, Indonezija i Senegal, održava se virtualno i predstavnici vlada rasporavljaju o tome kako okončati postojeću i pripremiti se za buduće pandemije.

Samit bi trebao biti korak više u odnosu na prvi takav skup održan u septembru prošle godine kada su se učesnici dogovorili da će vakcinisati više ljudi, testirati najugroženije, pojačati zaštitu zdravstvenih radnika i osnovati fond za finansiranje spremnosti na buduće pandemije.

Na skupu učestvuje 14 zemalja, WHO, EU, privatne kompanije poput Googlea i nevladinih organizacija kao što je fondacija Billa i Melinde Gates.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)