Skip to main content

Biden: Oslobađanje Trampa pokazuje da je demokratija krhka

Planeta 14. feb 2021.
2 min čitanja

Predsednik Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da je oslobađanje od krivice bivšeg predsednika SAD Donalda Trumpa u Senatu za podsticanje nasilja u Vašingtonu podsetnik da je demokratija „krhka“ i da je svaki Amerikanac dužan da brani istinu.

„Ovo tužno poglavlje u našoj istoriji podseća nas da je demokratija krhka i da uvek moramo da budemo na oprezu“, naveo je Biden u saopštenju objavljenom nekoliko časova nakon što u Senatu nije ostvarena dvotrećinska većina koja je bila neophodna da bi Tramp bio proglašen krivim.

„Nasilju i ekstremizmu nije mesto u Americi i svako od nas ima dužnost i odgovornost, posebno kao lideri, da branimo istinu i pobedimo laži„, rekao je Biden.

Bajden je napomenuo da je 57 senatora, uključujući i rekordnih sedam predstavnika Republikanske stranke, glasalo za opoziv bivšeg predsednika.

„Iako konačno glasanje nije dovelo do osuđujuće presude, suština optužbe nije sporna“, rekao je Biden.

Prema njegovim rečima, čak i oni koji su se izjasnili da Tramp nije kriv znaju da se suština optužbe nije promenila, a to je da je bivši predsednik kriv „za sramotno zanemarivanje dužnosti“ i da snosi „moralnu odgovornost za izazivanje nasilja“.

On je naglasio da pritom misli na policajca Briana Sicknicka koji je poginuo tokom upada u zgradu Kongresa 6. januara i ostale koji su tada izgubili život.

Američki predsednik je pohvalio hrabrost onih koji su pokušali da zaštite integritet demokratije, uključujući demokrate i republikance, zvaničnike izbornih tela, izabrane predstavnike i radnike na izborima.

Senat je oslobodio bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) optužbe za „podsticanje pobune“ 6. januara kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa u trenutku kada je ovo telo verifikovalo rezultate predsedničkih izbora na kojima je pobedio Joe Biden.

Da je Trump kriv glasalo je 57 senatora, među njima i sedam republikanaca, dok je 43 bilo protiv.

Za osudu Trumpa bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno da se 17 republikanskih pridruži 50 demokratskih senatora.

To znači da Trump može u budućnosti da se opet kandiduje za predsednika.

(Radio Slobodna Evropa)