Skip to main content

Bez zajedničkog saopštenja sa ministarskog sastanka G20 zbog mišljenja o Rusiji

Planeta 17. jul 2022.
< 1 min čitanja

Brojne zemlje G20 osudile su rusku invaziju na Ukrajinu tokom sastanka ministara finansija i šefova centralnih banaka te grupe na Baliju, prema saopštenju indonežanskog predsedništva.

Sastanak velikih finansijskih šefova G20 industrijski razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju, održan u petak i subotu na Baliju, završen je bez zajedničkog saopštenja, zbog razlika među zemljama u stavu prema ruskoj ofanzivi u Ukrajinu.

Indonezija, koja pokušava da pomiri svoj neutralni stav prema sukobu i činjenici da je domaćin G20 ove godine, objavila je saopštenje u sopstveno ime, u kome su pokazane te razlike među učesnicima.

„Brojni članovi su se složili da je usporen svetski ekonomski oporavak i preti mu veliki pad zbog ruskog rata protiv Ukrajine, koji je čvrsto osuđen i pozvale su na okončanje tog rata“, navedeno je u saopštenju.

„Jedan član je izrazio mišljenje da sankcije zaoštravaju sadašnje teškoće“, piše u tekstu, u očiglednom osvrtu na Rusiju.

U saopštenju se takođe ukazuje da nije bilo konsenzusa oko svetske prehrambene krize, pojačane invazijom Ukrajine.

„Većina članova se složila da postoji alarmantno pogoršanje prehrambene i energetske nesigurnosti i brojni članovi su rekli da su spremni brzo da deluju“, navodi se u saopštenju.

Rusija je na sastanak u Baliju poslala zamenika ministra, a njen ministar finansija je učestvovao putem video veze.

Naredni finansijski sastanak G20 predviđen je u oktobru u Vašingtonu.

(Beta/AFP, Foto: Pixabay)