Skip to main content

Bešlin: Vučićev cinizam – odbijanje uvođenja sankcija Rusiji i rešavanja pitanja Kosova

Info 08. okt 2022.
2 min čitanja

Dve glavne teme još jednog Vučićevog kvazi istorijskog nastupa su bila njegova dva odbijanja – da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku Srbije sa EU, ka kojoj Srbija nominalno teži i drugo da se ide ka rešavanju odnosa Srbije i Kosova – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Neverovatno je u kojoj meri je Vučić tvrdoglav, dodaje on, u podršci Putinovom zločinačkom režimu i aktima agresije i zastrašujućem nasilju u Ukrajini.

– Vučić se pri tome, što je nezapamćeni cinizam, poziva na međunarodno pravo. Pošto je od Srbije napravio Putinovu propagandnu i obaveštajnu ispostavu, pošto je gebelsovskim delovanjem svojih ekstremističkih medija do kraja rusifikovao i putinizirao javno mnjenje Srbije, autoritarac na njenom čelu sada kuka kako ga to isto javno mnjenje neće slediti u eventualnom zavođenju sanksija Rusiji – smatra naš sagovornik.

Dakle, napominje, okrenuo je leđa Evropi i čitavom demokratskom svetu, sveo Srbiju na rang balkanske Belorusije, a traži podšku EU i zapadnih demokratija u rešavanju pitanja Kosova.

– Vučić kao da ne vidi da su pitanja usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU i rešavanje pitanja Kosova najtešnje povezani – kaže Milivoj Bešlin.

Pri tome, naglašava sagovornik Danasa, njegova je mantra o navodnim pritiscima na Srbiju potpuni nonsens.

– Nema pritisaka, samo je vrlo jasno rečeno: ako napravite određeni izbor, a imate pravo na to – kao i svaki izbor, podrazumevaće određene konsekvence. To je definicija političkog punoletstva. Morate da snosite posledice svojih izbora. Vučić je svoje izbore napravio, oni su duboko istorijski pogrešni i amoralni, ali mu Zapad i dalje gleda kroz prste. Čitava njegova suvišna i u velikoj meri isprazna retorika je posvećena dvostrukoj prevari – s jedne strane građana Srbije i njegovih birača, koje je potrebno sludeti i zaplašiti da bi se on pojavio kao spasilac; dok je sa druge strane namenjena kupovini vremena i prevari evropskih i zapadnih lidera, da on „tek što nije“ prelomio na stranu demokratskog dela čovečanstva – ističe Bešlin.

Prema njegovim rečima, Vučić nema ni volje, ni snage, ni hrabrosti, ni političkih kapaciteta da pravi bilo kakve istorijske prelome.

– Do kraja njegove autokratske vladavine biće to samo nedostojno šibicarenje, kupovina vremena i truljenje i propadanje našeg društva, sada već ozbiljno suočenog sa izolacijom zbog pogrešnih izbora koje je režim napravio. Podsećam da je Srbija u poslednjih 15-ak godina povećala izvoz u zemlje EU oko 400 odsto i da smo posle dugo vremena uspeli da uravnotežimo spoljnotrgovinsku razmenu sa EU. To je rezultat vrlo blagonaklonog stava najvećih evropskih zemalja i njihovih investitora prema Srbiji. Definitivno okretanje leđa Uniji i nova izolacija koja nam se, zbog politike režima smeši, imala bi istorijski katastrofalne posledice i na svojoj bi je koži osetio doslovno svaki građanin – zaključuje Milivoj Bešlin.

(Danas)