Skip to main content

Bešlin: Vučić laže o Starom Sajmištu i nastavlja sa morbidnom kampanjom zloupotrebe žrtava

Kultura 28. jul 2022.
< 1 min čitanja

Istoričar Milivoj Bešlin oštro je danas kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog izjave da 78 godina od ukidanja nacističkog logora Staro Sajmište ”mi ga oslobađamo” i rekao da će taj logor biti oslobođen tek kada se o njemu u srpskim udžbenicima istorije bude napisala istina o tome kako su Nedićev režim i deo domicilnog stanovništva učestvovali u sprovođenju Holokausta u Beogradu.

“Jedino je istina oslobađajuća, sve drugo su manipulacije. Kada u našim udžbenicima istorije bude vrednovana i upisana uloga Aćimovićevog i Nedićevog kvislinškog aparata, kao i učešće domicilnog stanovništa u sprovođenju Holokausta u okupiranom Beogradu, tek tada će doći do stvarnog ‘oslobađanja’ Starog Sajmišta”, rekao je Bešlin za portal Autonomija i agenciju Beta.

Dodao je da je “ogoljena laž”, koja je izrečena na crkveno-političkom skupu, da se Jugoslavija, koja je bila zasnovana na antifašističkom vrednosnom konsenzusu nije sećala žrtava fašizma.

“To prosto nije istina, naprotiv! Veoma je zabrinjavajuće što se budući spomenik žrtvama fašističkog okupatora u Beogradu pretvara u bestidnu kampanju jednog autoritarnog poretka”, kazao je Bešlin.

Dodao je da je ovo što danas gledamo “neprekinuti niz morbidne političke kampanje” zasnovane na zloupotrebi žrtava od Srebrenice i Jasenovca do Starog Sajmišta.

(Autonomija, foto: Gradski portal)