Skip to main content

Berlinska Nova nacionalna galerija otvorena posle šestogodišnjeg renoviranja

Kultura 22. avg 2021.
< 1 min čitanja

Berlinska Nova nacionalna galerija (Neue Nationalgalerie), poznati muzej moderne umetnosti, ponovo je otvorena za javnost posle šestogodišnjeg renoviranja.

Muzej, koji je dizajnirao pionir modernističke arhitekture Ludvig Mis van der Roe, otvoren je od danas.

Proces renoviranja zgrade od stakla i čelika nadgledao je britanski arhitekta Dejvid Čiperfild, a projekat je koštao 140 miliona evra.

Nemačka ministarka kulture Monika Griters (Grütters) rekla je na jučerašnjoj ceremoniji povodom otvaranja da se njom obeležava “briljantan povratak muzeja kao mesta hodočašća za ljubitelje moderne umetnosti i kao pozornica za savremene umetnike”.

Ludvig Mis van der Roe je poslednji od trojice direktora škole umetnosti i dizajna Bauhaus, koja je radila od 1919. do dolaska nacista na vlast 1933. godine. On je kasnije emigrirao u SAD.

Nova nacionalna galerija je jedina zgrada u Nemačkoj koju je Mis dizajnirao posle Drugog svetskog rata. Taj muzej je otvoren 1968. godine, godinu dana pre njegove smrti.

Izgrađena je u tadašnjem Zapadnom Berlinu, nedaleko od Berlinskog zida koji je delio grad od 1961. do 1989. godine.

Odmah pored Nove nacionalne galerije u toku je izgradnja Muzeja 20. veka, u kojem će biti predstavljena savremena berlinska umetnost.

(Beta, Foto: researchgate.net)