Skip to main content

Berisavljević: Potreban ustavotvorni pokret Vojvodine

Aktuelno 06. sep 2012.
< 1 min čitanja

Kopredsednik Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević založio se večeras za formiranje ustavotvornog pokreta Vojvodine i ocenio da je promena Ustava Srbije uslov svih uslova za definisanje vojvođanske autonomije.

“Potrebno je organizovati otpor. Treba artikulisati ustavotvorni pokret Vojvodine. Treba napraviti blok političkih partija koji će se u parlamentima Vojvodine i Srbije boriti za interese pokrajine”, rekao je Berisavljević na tribini “Vojvodina noću ili gušenje autonomije”.

On je ocenio da su se pokrajinske institucije po prvi put okrenule protiv jedne odluke iz Beograda, odnosno protiv odluke Ustavnog suda Srbije, dok su do sada nosioci otpora su bile nevladine organizacije.

“Ovaj udar na Vojvodinu, treća jogurt revolucija, nije ni slučajan ni spontan. Cilj mu je zatiranje političkog subjektiviteta i regionalnog identiteta Vojvodine”, kazao je Berisavljević.

Politički analitičar Duško Radosavljević ocenio je da Skupština i Vlada Vojvodine moraju da preuzmu aktivnu ulogu i da definišu platformu za autonomiju Vojvodine i da pokrenu inicijativu za izmenu Ustava Srbije.

Politički analitičar Jovan Komšić ocenio je da Vojvodina nema autonomiju, već “heteronomiju”.

“To znači da nadležnosti Vojvodine zavise od dozvole staratelja, koji može dati ili ukinuti autonomiju”, kazao je Komšić.

Organizovanje tribine je podržala američka fondacija NED.

(Autonomija)