Skip to main content

Berbok: Nemačka podržava samo one koji su za jačanje BiH

Jugoslavija 10. mar 2022.
< 1 min čitanja

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u Sarajevu da će njena zemlja podržati samo one u BiH koji se zalažu za jačanje te države, ali ne i one koji rade na njenoj destabilizaciji.

„Kao najveći bilateralni donatori možemo reći da ćemo podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji rade na njenoj destabilizaciji“, izjavila je Berbok posle sastanka sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Navodeći da je u posetu BiH i ostalim zemljama Balkana krenula dok traje rat u Ukrajini, Berbok je ocenila da je smatrala da je baš u takvoj situaciji važno posetiti Sarajevo.

„Mir je važan, jer on štiti nas, naše porodice, sinove i gradove. Zbog toga moramo obezbediti mir u BiH, on nam je važan i moramo se boriti protiv onih koji ga ugrožavaju. Nećemo to dozvoliti“, navela je šefica nemačke diplomatije.

Dodala je da je u posetu BiH stigla da sazna koja očekivanja građani ove zemlje imaju od EU.

„Donosim i jasnu poruku, a to je da će Nemačka u vašoj zemlji i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija nego u prošlosti i zbog toga smo prvi put uveli specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana koji će se pobrinuti za to da se tematika koja je bitna za ovo područje u Briselu nađe na dnevnom redu. To imenovanje je samo početak onoga što mi planiramo kao nemačka savezna vlada“, istakla je Berbok.

(Beta, Foto: Flickr)