Skip to main content

Beloruski nobelovac prebačen u ozloglašeni zatvor, od tada ni glasa o njemu

Planeta 25. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Vlasti stvaraju nepodnošljive uslove za Alesa i drže ga u strogoj informativnoj izolaciji"

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, beloruski advokat za ljudska prava Ales Bjaljacki prebačen je pre oko mesec dana u ozloglašeno surovi zatvor u Belorusiji, i od tada se o njemu ništa ne zna, rekla je njegova supruga Natalija Pinčuk.

Bijalijacki služi desetogodišnju zatvorsku kaznu, a prema rečima njegove supruge, informacija o njemu nema otkako je prebačen u zloglasnu kaznionicu N9 u gradu Gorki u kojoj se drže višestruki prekršioci zakona.

U tom zatvoru, kako piše Asošijeted pres, zatvorenici dobijaju batine i podvrgnuti su veoma teškim uslovima prinudnog rada.

„Vlasti stvaraju nepodnošljive uslove za Alesa i drže ga u strogoj informativnoj izolaciji. Nisam od njega dobila jedno jedino pismo za mesec dana, niti je on primio ijedno moje pismo“, rekla je Pinčuk Asošijeted presu preko telefona.

Bijalijacki je jedan od najistaknutijih beloruskih advokata za ljudska prava i dobitnik je Nobelove nagrade 2022. godine.

U martu ove godine osuđen je zbog navodnih finansijskih malverzacija kojima je narušen javni red i zbog navodnog krijumčarenja.

Presuda protiv njega jedna je od posledica gušenja masovnog protesta protiv predsednika Aleksandera Lukašenka 2020. godine,

Bijalijacki je uhapšen 2021. godine i otada je iza rešetaka.

(Beta, Foto: Vojin Ivkov)