Skip to main content

Beloruska atletičarka dobila humanitarnu vizu za Poljsku

Planeta 02. avg 2021.
< 1 min čitanja

Beloruskoj atletičarki Kriscini Cimanuskoj odobrena je humanitarna viza za Poljsku, napisao je zamenik ministra spoljnih poslova te zemlje Marčin Pšidač na svom Tviter profilu.

„Kristina Cimanuska, beloruska atletičarka, je u direktnom kontaktu sa poljskim diplomatama u Tokiju. Odobrena joj je humanitarna viza. Poljska će uraditi sve što je potrebno da joj pomogne da nastavi svoju sportsku karijeru“, napisao je Pšidač.

AP je ranije danas preneo da Cimanuska planira da zatraži azil u Poljskoj, nakon tvrdnji da su zvaničnici olimpijskog komiteta Belorusije pokušali da je nasilno vrate kući sa Olimpijskih igara u Tokiju.

Prema navodima predstavnika Fondacije za sportsku solidarnost Belorusije Vadima Krivošejeva, Cimanuska je zatražila vizu u poljskoj ambasadi u Tokiju, a avionska karta za Varšavu rezervisana je za 4. avgust.

Cimanuska, koja je u ponedeljak trebalo da učestvuje u trci na 200 metara, kritikovala je zvaničnike beloruskog olimpijskog tima na svom Instagram profilu.

Navela je, između ostalog, da je uvrštena u štafetu 4×400 metara, iako do sada nikada nije učestvovala u toj disciplini.

Ona je pre spornog leta pozvala japansku policiju, koja joj je pomogla da se ne ukrca na avion koji je trebalo da je vrati u Belorusiju.

Poljska i Češka su ponudile pomoć, a Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da je u kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), kao i organizatorima Igara u Tokiju.

MOK, koji je u sporu sa Olimpijskim komitetom Belorusije, saopštio je da je intervenisao i da traži izlaz iz situacije, kao i pojašnjenje.

Beloruski olimpijski komitet 25 godina vode predsednik Aleksander Lukašenko i njegov sin Viktor.

I jednom i drugom je MOK zabranio da prisustvuju Olimpijskim igrama u Tokiju.

(Beta, ilustracija: Pixabay)