Skip to main content

Bela Tar gost na Sinema siti festivalu u Novom Sadu

Kultura 06. jun 2011.
< 1 min čitanja

Film “Torinski konj” je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, na kom je trostruko nagrađen – Srebrnim medvedom, Gran prijem žirija i priznanjem za najbolji film festivala po oceni novinara i kritičara.

Ova art drama govori o čuvenom događaju u Torinu, kada je poznati filozof, Fridrih Niče, sažalivši se na išibanog konja, doživeo nervni slom, nakon koga je ostao prikovan za krevet bez moći govora do svoje smrti.

Bela Tar je film “Torinski konj” najavio kao poslednji u svojoj karijeri, a nastavak filmske karijere najavljuje u bavljenju produkcijom, kako bi mladima dao šansu da snimaju filmove.

Publika Sinema siti festivala će imati priliku da, pored filma “Torinski konj”, u okviru Omaža Beli Taru pogleda njegova čuvena ostvarenja kao što su “Hotel Magnezit”, “Porodično gnezdo”, “Autsajder”, “Magbet”, “Ljudi iz predgrađa”, kao i “Proklestvo”, “Putovanje ravnicom” i “Prolog”.

Sinema siti je internacionalni filmski festival, koji se održava od 18. do 25. juna u Novom Sadu, na kojem će biti prikazano preko 150 filmova na 20 lokacija u gradu.

Festival Sinema siti će u tri takmičarske selekcije, Nacionalan klasa, Egzit point (Exit) za internacionalni film i Ap tu 10.000 baks (Up to 10.000 bucks) za film snimljen budžetom do 10.000 dolara, dodeliti 20 nagrada.

(Beta)