Skip to main content

Bela kuća objavila diplomatski bojkot OI u Pekingu

Planeta 07. дец 2021.
2 min čitanja

Američka vlada neće poslati zvaničnu delegaciju na zimske Olimpijske igre u Pekingu 2022, u znak protivljenja zbog kineskog kršenja ljudskih prava, potvrdila je Bela kuća u ponedeljak.

Američki sportisti će se takmičiti na igrama, i imaju punu podršku američke vlade, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Bajdenova administracija neće slati diplomatske ili zvanične predstavnike na Zimske olimpijske i Paralolimpijske igre u Pekingu 2022. imajući u vidu kineski genocid i zločine protiv čovečnosti koji se odvijaju u Šindjijangu, kao i drugih kršenja ljudskih prava“, izjavila je Psaki na redovnom brifingu u Beloj kući.

Američko diplomatsko prisustvo na OI značilo bi da je sve normalno i uobičajeno, uprkos teškim kršenjima ljudskih prava i zverstvima u Šinđinjangu i mi to jednostavno ne možemo da uradimo“, rekla je Psaki.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahteve američkih medija za komentar.

Diplomatskim bojkotom se izbegava ponavljanje onoga što se dogodilo 1980. godine, kada je tadašnji predsednik Džimi Karter zabranio učešće američkih sportista na Letnjim igrama u Moskvi zbog invazije Sovjetskog Saveza na Avganistan krajem 1979.

CNN je prvi objavio vest da se očekuje diplomatski bojkot.

U Pekingu, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Žao Liđijan optužio je američke zakonodavce koji pritiskaju predsednika Bajdena da objavi diplomatski bojkot Igara da samo traže pažnju i upozorio da će Kina preduzeti kontramere ukoliko Vašington zaista bude objavio bojkot.

Predsednik Džo Bajden je prošlog meseca izjavio da razmišlja o tome zbog kritika u vezi sa kršenjem ljudskih prava u Kini, uključujući pritvaranje miliona muslimanskih Ujgura u provinciji Šinđijang i obračuna vlasti sa prodemokratskim snagama u Hong Kongu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu održavaju se od 4. do 20. februara 2022.

Kineski zvaničnici optužuju SAD za narušavanje olimpijskog duha

Kineski zvaničnici optužili su danas Sjedinjene Američke Države za narušavanje olimpijskog duha, nakon najave diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Kineska ambasada u Vašingtonu objavila je na Tviter nalogu „da političari pozivaju na bojkot zarad sopstvenih interesa“.

„Zapravo nikoga ne interesuje da li će ti ljudi doći ili ne, i to nema nikakav uticaj na uspešno održavanje Zimskih olimpijskih igara, saopštila je kineska ambasada.

Kineska misija pri Ujedinjenim nacijama nazvala je bojkot „političkom farsom“.

„SAD samo žele da politizuju sport, stvore podele i izazovu sukobe i svađe“, navodi se u saopštenju.

(Glas Amerike/Beta-AP, foto: Pixabay)