Skip to main content

Begović: Ljudima u selima obezbediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu

Vojvodina 06. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Videli smo u rezultatima popisa stanovništva da se naša sela gase i to ne treba da nas čudi, jer vidimo na konkretnim i svakodnevnim životnim primerima da su sela potpuno zanemarena"

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani upozorava da zdravstveni sistem mora biti dostupan svima, a da to podrazumeva i da ambulante i apoteke u selima rade u punom kapacitetu. Zbog toga zahtevamo da se problem dostupnosti primarne zdravstvene zaštite ljudima koji žive u seoskim sredinama u Zrenjaninu reši, poručila je danas predsednica odborničke grupe te stranke u zrenjaninskom parlamentu Bojana Begović.

Kako je navela u izjavi za javnost, u zrenjaninskim selima ljudi nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer lekari u ambulantu dolaze nekoliko puta nedeljno, a apoteke takođe u najboljem slučaju rade par dana nedeljno.

„Ovo je posebno zabrinjavajuće ako znamo da u selima u poslednje vreme ostaju da žive samo najstariji stanovnici, kojima je zdravstvena zaštita i najpotrebnija“ ističe ona.

Begović upozorava i da je autobuski prevoz koji povezuje sela sa gradom u izuzetno lošem stanju, da su polasci veoma retki, te da nemaju svi stanovnici sela automobile ili sredstava za taksi prevoz, kako bi došli na preglede u grad.

„Videli smo u rezultatima popisa stanovništva da se naša sela gase i to ne treba da nas čudi, jer vidimo na konkretnim i svakodnevnim životnim primerima da su sela potpuno zanemarena“, navodi Begović.

Podseća i da svi građani imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i apotekarske usluge bez obzira na to gde žive.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poručuje predstavnicima gradske vlasti da se sa rešavanjem ovog problema ne sme više čekati ni dana. Zato predlažemo da se okupe svi relevantni društveni predstavnici, da se organizuje tematska sednica Skupštine grada i da se zajedničkim snagama iznađe rešenje kako bi se sprečile posledice po zdravlje naših sugrađana“, istakla je Begović.

(Autonomija)