Skip to main content

Bečej: Ideološke grupacije ili interesne organizacije?

Info 17. јул 2012.
2 min čitanja

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara saopštilo je da se najenergičnije ograđuje od koalicionog sporazuma u Bečeju kojeg je predsednik bečejske organizacije SVM-a sklopio sa Srpskom naprednom strankom, odnosno sa koalicijom Prepkret, navodeći da taj sporazum, koji je suprotan odlukama stranačkih organa, SVM-a smatra nevažećim i ništavnim. Takođe, kako je navedeno u saopštenju, predsedništvo SVM-a će pokrenuti disciplinski postupak, odnosno isključivanje iz stranke onih članova bečejskog SVM-a koji su, mimo važećih odluka stranačkih organa, potpisali koalicioni sporazum koji je suprotan stavovima SVM-a, odnosno prihvatili se opštinskih funkcija na osnovu tog sporazuma.

Juče je, inače, na osnovu tog koalicionog sporazuma za predsednika opštine Bečej izabran Vuk Radojević iz redova Srpske napredne stranke, dok je njegova zamenica Tamara Ivanišević iz koalicije Preokret, a izabrano je i opštinsko veće.  Mada je prošle nedelje taj koalicioni sporazum, uz odbornike SNS-a i koalicije Preokret podržalo pet odbornika SVM-a, juče je na skupštinskoj sednici većinu, iz odbornike SNS-a i Preokreta činilo tri odbornika SVM-a, kao i jedan odbornik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara. Sednici opštinske skupštine nije prisustvovalo pet odbornika SVM-a, kao ni odbornici Demokratske stranke.

Predsednik organizacije SVM-a u Bečeju Peter Knezi, koji je potpisao koalicioni sporazum sa naprednjacima i Preokretom, i koji je aktuelni predsednik opštinske skupštine, rekao je povodom izbora novog opštinskog rukovodstva da se od „ove mlade i energične ekipe očekuje bolja budućnost“. – Rezultate proteklog perioda birači su na izborima ocenili na način da su potrebne promene i mi smo želeli da to omogućimo, zbog toga smo doneli ovakvu racionalnu odluku. Nakon 12 godina vreme je da se okrene novi list, Bečej treba pomeriti sa mrtve tačke, a da li ćemo iskoristiti tu mogućnost – pokazaće budućnost – poručio je Knezi.

Kao nosilac liste Preokret za Bečej, juče je Milivoj Vrebalov, potpredsednik Skupštine Vojvodine koji je zamenik menadžera Liberalno-demokratske partije za Vojvodinu saopštio da je „ono što se dešava u Bečeju“ suprotno i njegovim ličnim i principima stranke, odnosno da koalicija sa naprednjacima znači „izdaju stranačkih principa o autonomiji Vojvodine“. Odgovornost za to, kako je naveo, snose oni koji su doneli takvu odluku u svojoj opštinskoj organizaciji. – Takav gest neodgovornih pojedinaca nameće pitanje: da li su političke stranke ideološke grupacije ili interesne organizacije? U Bečeju je, nažalost, nestala ideologija i sve postaje interes – zaključio je Vrebalov u saopštenju.

(Magyar Szo)