Skip to main content

Bebac: Nećemo ružu, hoćemo bolje uslove rađanja u Srbiji

Građani 08. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Nehumani uslovi koji dovode do komplikacija, ugrožavajući živote žena, trudnica i beba ili u najboljem slučaju trauma na porođaju, nedopustivi su i visoko nemarni"

Roditeljski portal Bebac upozorio je danas da su gorući problem u Srbiji, pred kojim „niko nema pravo da žmuri i ćuti“, uslovi rađanja i nedostatak ginekologa.

U saopštewnju tog portala zatraženo je od svih „nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, svih upravnika porodilišta i domova zdravlja, od svih lekara, babica i celokupnog medicinskog osoblja“, hitno pokretanje promena uslova očuvanja reproduktivnog zdravlja i rađanja u Srbiji.

„Nehumani uslovi koji dovode do komplikacija, ugrožavajući živote žena, trudnica i beba ili u najboljem slučaju trauma na porođaju, nedopustivi su i visoko nemarni. Nećemo ružu. Hoćemo ginekologa“, poručuje se u saopštenju.

Bebac podseća i da u Srbiji svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, te da smo drugi u Evropi po umiranju od bolesti koja može da se prevenira.

„Međutim, nemamo dovoljno ginekologa i stručnjaka da i prevencija i lečenje budu dostupni svakoj ženi. Ginekologa nema ni za trudnice, a nema ih dovoljno ni u našim porodilištima. Privatni pregled ne može svaka žena u Srbiji sebi da priušti“, poručeno je iz tog portala.

Bebac zato traži da ginekološki pregled bude dostupan „u svim mestima i svakoj ženi“ u Srbiji.

U saopštenju je upozoreno i da su nam porodilišta „duboko sistemski zanemarena“, zbog čega se traži da ginekolozi i babice budu „na strani majki“.

„U njima vlada korupcija, žene se porađaju kao na traci, hrana i uslovi su loši, zanemaruje se briga o mentalnom zdravlju mame i bebe, gotovo svaki porođaj se ubrzava kako bi što pre oslobodile mesto, posete su zabranjene, a otac deteta retko kad je u prilici da svedoči rođenju svog deteta“, navodi Bebac.

Zbog toga se apeluje pre svega na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za brigu o porodici, ali i na Vladu Republike Srbije, da pod hitno na prvom mestu svih prioriteta budu promene u porodilištima.

(Autonomija)