Skip to main content

Bebac: Nebriga o porodici nosi dalekosežne posledice

Građani 02. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Država uredno uzima PDV na opremu za bebe, dok roditeljima paušalno vraća svega 5.000 dinara jednokratno"

Roditeljski portal Bebac zatražio je danas od ministarke za demografiju i brigu o porodici u Vladi Repubike Srbije, Darije Kisić Tepavčević, da se hitno angažuje oko rešavanja gorućih pitanja roditelja.

Kako je navedeno u saopštenju tog portala, sporni zakoni umanjuju naknade porodiljama, samo prividno izjednačavaju oblike rada, a rezultat toga su „mizerne naknade na porodiljskom“ za mame koje nemaju 18 meseci staža u kontinuitetu, preduzetnice i mame angažovane na osnovu fleksibilnih oblika rada.

Takođe, upozorava Bebac novu ministarku, nezaposlene mame nemaju nikakvu pomoć na nivou države i zavise od volje i budžeta lokalnih samouprava.

„Minimalne naknade zagarantovane su na porodiljskom samo u prva tri meseca nakon porođaja, a i te minimalne naknade ne pokrivaju ni osnovne potrebe za život“, dodaje Bebac ističući da nasuprot mizernim naknadama, cene opreme za bebe stalno rastu.

„Na sve to ugrađuje se i država koja uredno uzima PDV na opremu za bebe, dok roditeljima paušalno vraća svega 5.000 dinara jednokratno“, ukazuje Bebac.

Bebac ministarku Kisić Tepavčević upozorava i na nedovoljan dečji dodatak, na nedostatak mesta u vrtićima, i na porodilišta koja su, po njegovoj oceni, „duboko sistemski zanemarena„.

„Na porodilje se obrušavaju vlažni zidovi, padaju vrata, toaleti se raspadaju, hrana je degradirajuća, a ono što porodilišta najviše urušava su korupcija i loš tretman porodilja, kao i protokoli koji su miljama zaostali u odnosu na praksu u svetu“, ističe se u saopštenju.

„Briga o porodici je briga o budućnosti naše zemlje, a problemi koje smo naveli su samo deo nebrige koja sa sobom nosi dalekosežne posledice“, navodi Bebac dodajući da će podržati svaku odluku i svaku meru koja je u korist roditelja, ali i „osuditi dalju nebrigu i sve ono što dodatno otežava roditeljstvo“.

(Autonomija)