Skip to main content

Baucal: Izgubili smo i ono malo normalnosti koje smo ostvarili do 2012.

Građani 02. jun 2022.
< 1 min čitanja

"Strahovi građana koriste se u političke svrhe"

Ako predsednik Srbije želi da bude upamćen kao bitna figura u istoriji, onda treba da razmišlja o tome kako da ostavi bolje društvo kada ode sa vlasti nego kada je došao, a bojim se da smo u poslednjih deset godina izgubili i ono malo normalnosti koje smo ostvarili do 2012. godine, rekao je u intervjuu Vremenu psiholog Aleksandar Baucal.

Baucal, koji je redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu na odeljenju Psihologije, ocenio je da se strah građana od rata ili pandemije koristi u političke svrhe i da se tim strahom manipuliše.

„Rat i pandemija su okolnosti na kakve je strah razumna reakcija, ali se postavlja pitanje kako će ljudi koje smo izabrali na određene funkcije da se sa njim nose. Oni mogu da se prema njemu odnose manipulatvno, da ga rašire i pojačaju, jer veruju da će to stabilizovati njihovu poziciju, a mogu i da, kao odgovorne osobe, pomognu da zajednica razume rizike“, rekao je Baucal.

Zaključio je da političari, nažalost, koriste takve situacije u manipulativne svrhe, ali je dodao da to nije tako samo kod nas.

Rekao je i da aktuelni predsednik govori da hoće da bude zapamćen u istoriji kao važna politička figura.

„Ako to želi, najbolja šansa za to jeste da unapređuje društvo“, ocenio je Baucal i naglasio da ne zna ni za koga ko je ostao upamćen u istoriji, a da nije uradio nešto dobro za svoje društvo i građane.

(FoNet, foto: N1)