Skip to main content

Mrvice iz Beograda razljutile Banovinu

Izdvajamo 08. sep 2011.
< 1 min čitanja

Vlada Vojvodine zatražila je sazivanje sednice pokrajinskog parlamenta za ponedeljak, na kojoj bi se po hitnom postupku razmatrali amandmani na predlog zakona o javnoj svojini.
Pokrajinska vlada nezadovoljna je što Vlada Srbije, tokom pripreme zakona, nije prihvatila njene sugestije.

Koordinator vladajuće koalicije u pokrajini, Dragoslav Petrović, nije želeo da komentariše način na koji je Vlada Srbije ignorisala sugestije Pokrajine, niti eventualno narušavanje odnosa u Demokratskoj stranci zbog vraćanja imovine Vojvodini. On je za „Dnevnik“ samo potvrdio da je iz Banovine zatražena skupštinska sednica o amandmanima na taj zakonski predlog.
Inače, Vlada Vojvodine je od republičke vlade zatražila i dopunu zakonskog predloga o železnici, tako da se predvidi mogućnost da Pokrajina bude vlasnik železničke infrastrukture i njom upravlja.
Podsetimo da je vojvođanska vlada ranije zatražila dopunu zakonskog teksta koja bi, između ostalog, omogućila da u svojinu Pokrajine budu uvedeni i regionalni putevi na teritoriji Vojvodine, deo kanalske vodne mreže, lokalna i železnička infrastruktura, kao i imovina izgrađena parama Fonda za kapitalna ulaganja, te zgrade pokrajinskih institucija. Takođe, zatražena je i kompenzacija za objekte Vojvodine koji se nalaze u bivšim jugoslovenskim republikama.