Skip to main content

Banksy nacrtao mural na uništenoj zgradi u ukrajinskoj Borodjanki

Kultura 12. nov 2022.
< 1 min čitanja

Na srušenoj zgradi u ukrajinskom gradu Borodjanka (Borodyanka) osvanuo je mural britanskog uličnog umjetnika Banksyja.

Banksy, poznati umjetnik čiji se murali nalaze i u Gazi, objavio je na svom Instagram profilu sliku murala na kojem se nalazi gimnastičarka koja izvodi stoj na rukama na gomili betonskih ruševina.

Ispod fotografije stoji opis: Borodjanka, Ukrajina.

Borodjanka, ukrajinski grad koji se nalazi oko 60 kilometara od Kijeva bio je pod okupacijom Rusije do aprila i teško je oštećen u ranim danima ruske invazije na Ukrajinu.

“Ovo je historijski momenat za našu zemlju, da ljudi poput Banksyja i drugih poznatih ličnosti dolaze ovdje i pokazuju svijetu šta nam je Rusija uradila”, rekla je Alina Mazur koja je došla iz Kijeva da vidi mural.

Pored ovog murala u Borodjanki je zabilježen još jedan mural sličnog stila, iako se Banksy nije oglasio povodom njega.

Na njemu je prikazan džudo meč između dječaka i odraslog čovjeka koji, kako navodi BBC, podsjeća na ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U Irpinu, gradu u blizini Kijeva u kojem su također u ranim danima invazije zabilježene teške borbe, također se pojavio grafit koji liči na djelo Banksija.

Na njemu je prikazana gimnastičarka koja nosi okovratnik i pleše nad rupom koja se nalazi na zgradi. Ovaj mural se ne nalazi na Banksijevom Instagramu.

Banksy se smatra jednim od najmisterioznijih umjetnika našeg vremena, a njegov identitet je nepoznat.

Proslavio se sa radovima po Bristolu ranih devedesetih. No, njegovi murali, koji su mu donijeli međunarodno priznanje, danas se nalaze širom svijeta.

Banksyjevi radovi imaju izražen društveno-politički prizvuk i poruke protiv rata i političkog vrha.

(RSE, foto: Instagram)