Skip to main content

Banka Kredi Suis pozajmljuje 50 milijardi franaka od švajcarske centralne banke

Planeta 16. mar 2023.
< 1 min čitanja

"Investitori su se dodatno zabrinuli od rizika domino efekta posle kraha američke banke SVB"

Švajcarska banka Kredi Suis objavila je danas da će kratkoročno pozajmiti 50 milijardi švajcarskih franaka (50,7 milijardi evra) od švajcarske centralne banke da “ojača” grupu čije akcije su u jučerašnjem danu izgubile gotovo četvrtinu vrednosti na berzi.

Banka je paralelno objavila niz operacija otkupa duga za oko tri milijarde švajcarskih franaka.

“Ove mere predstavljaju odlučujuće delovanje da se ojača Kredi Suis dok nastavljamo stratešku transformaciju da bi doneli vrednost našim klijentima i drugim partnerima”, rekao je generalni direktor banke Ulrih Kerner u saopštenju.

Vrednost deonica te velike švajcarske banke pale su 24,24 odsto na zatvaranju berze juče.

Krajem dana su švajcarska centralna banka i regulatorno telo za finansijska tržišta saopštili da su spremni da daju kapital banci ako joj je potreban.

Ta bankarska grupa, jedna od 30 na svetu koje se smatraju suviše velikim da bi bankrotirale, vredela je samo nešto više od 6,7 milijardi švajcarskih franaka na Berzi juče.

Nagli pad vrednosti deonica počeo je posle izjava predsednika Saudijske nacionalne banke, najvećeg akcionara Kredi Suisa, u kojima je isključio da će dati dodatni novac grupi, mada je kao razloge naveo regulativu koja se menja ako se udeo poveća preko 10 odsto.

Odluka najvećeg deoničara da više ne učestvuje u dokapitalizaciji “Kredi Svisa” ugrozila je već poljuljano poverenje klijenata u tu drugu po veličini švajcarsku banku, koju potresa niz skandala.

Samo u poslednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala. A investitori su se dodatno zabrinuli od rizika domino efekta posle kraha američke banke SVB.

Sinoć su švajcarska centralna banka i regulatorno telo saopštili da “sadašnje turbulencije na američkom bankarskom tržištu ne nagoveštavaju da postoji rizik od direktnog prelivanja na švajcarske ustanove”.

(Beta-AFP, foto: Pixabay)