Skip to main content

Banat je u pravu: Novi Kneževac u katastrofalnom stanju

Građani 08. jul 2022.
2 min čitanja

"Kao da država tera ljude da ga napuste"

Inicijatiiva “Banat je u pravu” upozorila je danas da opština Novi Kneževac na severu Vojvodine ima brojne probleme, počev od činjenice da je voda za piće iz vodovoda zabranjena za upotrebu, zbog neispravnosti i ocenila da se čini da “država tera ljude da je napuste”.

“Od nedostatka vode za piće, preko nefunkcionalnog javnog prevoza, zatvorenih škola i železničkih stanica, loših puteva, do nefunkcionalne bolnice bez porodilišta i bez brojnih lekara specijalista, stigli smo do činjenice da je opština Novi Kneževac ostavljena da polako odumre, kao da država tera ljude da je napuste”, naveli su u saopštenju za javnost.

Objasnili su da je voda u Novom Kneževcu proglašena neupotrebljivom za piće i dodali da, za razliku od Kikinde koja ima nekoliko javnih eko česmi sa boljom vodom, u Novom Kneževcu meštani nisu informisani “ni šta je eko česma koju itekako imaju pravo da od lokalnih vlasti zahtevaju”.

“Posebnu jezu izaziva činjenica da smo kroz razgovor sa prolaznicima na pijaci zaključili da mnogi ne znaju dovoljno ni o tome kakvo je stanje sa vodom iz vodovoda”, piše u saopštenju.

Prema njhovim rečima, kupovina vode za piće i pripremu hrane opterećuje prosečnu porodicu troškom od oko 4.000 dinara mesečno, zbog čega mnogi u toj siromašnoj opštini od toga odustaju i piju vodu kakvu imaju, rizikujući zdravlje.

Dodali su da u pojedina sela autobus “zalazi jednom na dan”, pa su đaci iz tih sela koji u srednju školu idu neku od okolnih opština prinuđeni, zbog nedostatka prevoza, na stanovanje u tamošnjim internatima pa se tako tinejdžeri prerano odvoje od roditelja.

“Pruga, dugo van upotrebe, koja je nekada spajala Kikindu preko Banatskog Aranđelova sa Segedinom, decenijama je upisivana u državne planove kao prioritet za remont, a sada je osuđena na vađenje i prodaju u staro gvožđe. Ova pruga je mapirana kao važna trasa i za Rumuniju i za Mađarsku i za nas. Ona bi oživela ovaj kraj”, navodi se u saopštenju.

Upozorili su da meštani, zbog nedostatka lekara specijalista, često moraju da putuju do Kikinde ili Sente.

“Ovo je posebno rizično za sve ređe porodilje. Kneževac porodilište uopšte nema”, piše u saopštenju.

Inicijativa Banat je u pravuskuplja potpise Banaćana sa željom da alarmira javnost o “neizdrživom stanju” u skoro celom Banatu i tako izazove reakciju nadležnih.

(Autonomija)