Skip to main content

Balunović: Samo Marinika Tepić ima šanse na predsedničkim izborima

Info 02. sep 2021.
2 min čitanja

Ako ponude dovoljno jasan sadržaj, niko od relevantnih opozicionih partija ili pokreta neće ostati ispod cenzusa, pa se ni ti glasovi neće „rasuti“, ističe u itervjuu za Danas politikolog Filip Balunović.

To nije odgovornost glasača ako se to ne dogodi, nego tih aktera, ukazao je on i ocenio da su pretnje ili ucene kojima se birači navode da glasaju za „veće“, kako ne bi rasipali glasove, jedne od najbizarnijih praksi u političkom životu Srbije.

„Tvoj zadatak kao političke partije nije da plašiš, ucenjuješ i objašnjavaš biračima kako stvari stoje, pošto oni tobož ne razumeju. To je nešto što, na primer, konstantno radi bivši predsednik Tadić. Tvoj zadatak je da ponudiš sadržaj i politiku, izgradiš kredibilitet i zaslužiš podršku“, ocenio je Balunović.

Njega ne zanima šta je dobro za opoziciju, kao ni to šta je dobro za vlast, već šta je dobro za građane, a za njih je najbolje da glasaju, ili ne glasaju, iz političkog uverenja, a ne iz razloga nekakve kalkulacije.

Prema rečima Balunovića, fokus na Beograd ima smisla samo za one koji intenzivno rade na beogradskom terenu i bave se beogradskim temama.

Za sve ostale, kako je objasnio, to nije strategija, već izgovor kojim prikrivaju manjak infrastrukturnih, organizacionih i drugih kapaciteta za pokrivanje čitave Srbije.

Što se tiče predsedničkih izbora, on misli da su važni, uprkos tome što je težište vlasti na vladi. jer predsednik ima najveći legitimitet, a trebalo bi da ima čisto protokolarnu funkciju u izvršnoj vlasti.

„Zato protiv Vučića mora stati političar ili političarka, dakle stranačka, a ne nestranačka ličnost. Svaki drugi scenario je kukavički i anti-politički“, ukazao je Balunović.

U ovom trenutku, on je mišljenja da samo jedna osoba u političkom životu ima šanse da predsedničke izbore „otera“ u drugi krug i eventualno u njemu pobedi – to je Marinika Tepić, „jer je hrabra, istrajna, elokventna i najčešće odmerena“.

(Danas, Foto: N1)