Skip to main content

Balša Božović: Zapad gaji iluziju da je srpske nacionaliste moguće odvojiti od Rusije

Jugoslavija 04. нов 2023.
< 1 min čitanja

"Oni se neće zaustaviti na Banjskoj"

Izvršni direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović ocenio je danas da Zapad vodi pogrešnu politiku prema režimu u Srbiji zbog iluzije da je moguće srpske nacionaliste odvojiti od Rusije.

“Iluzija Zapada je da mogu da prevare srpske nacionaliste i da ih odvoje od Rusije. To se neće desiti”, rekao je Božović na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

On je rekao da je ideja nedavnog terorističkog upada na severu Kosova bila slična masakru u kafiću “Panda” kod Peći, na Kosovu, koji su počinile srpske bezbenosne snage 1998. godine i za to optužile kosovske Albance.

“Ali, oni se neće zaustaviti na Banjskoj. Nešto slično se može desiti i u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini”, ocenio je Božović.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva “samo ispostava” Ruske pravoslavne crkve.

“Patrijarh Porfirije sada govori o tome da ne možeš da budeš Srbin ako nisi pravoslavac, niti možeš da budeš dobar građanin ako ne ideš u crkvu. Svi koji nisu takvi su neprijatelji i antidržavni elementi”, kazao je Božović.

Cetinjski forum organizovali su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar.

(Autonomija, foto: Regionalna akademija za razvoj demokratije)