Skip to main content

Balint Pastor: Niti uslov, niti mrtvo slovo na papiru

Autonomija 18. апр 2008.
3 min čitanja

balintpastor.jpgDok je na političkoj sceni Srbije potisnuta lokalna i pokrajinska izborna kampanja pošto je sve podređeno predizbornim nastupima vezanim za republičke parlamentarne izbore u fokusu vojvođanske javnosti našao se projekat teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara.
Ovaj projekat deo je predizbornog programa Mađarske koalicije i podrazumeva stvaranje autonomne regije Mađara sa sedištem u Subotici, koja bi obuhvatila još osam opština na severu Bačke. Međutim, naišao je na negativne reakcije i autonomističkih stranaka i stranaka proevropskog bloka koje smatraju da etničke autonomije nisu u skladu s građanskim konceptom vojvođanske autonomije, ali i na kritike iz brojnih drugih stranaka koje inače ideju autonomije, bilo regionalne, pokrajinske, ili etničke – automatski etiketiraju kao separatističku. Postoje i ocene da je jedina mana ovog koncepta u lošem tajmingu za njegovo promovisanje. Takvog je mišljenja i Jožef Kasa, bivši lider Saveza vojvođanskih Mađara, stranke koja uz Demokratsku stranku vojvođanskih Mađara i Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara tvori Mađarsku koaliciju. Kasa je, naime, kritkovao ovu koaliciju da „lošim izborom tajminga“ za fokusiranje teme manjinske teritorijalne autonomije u „vreme izborne kamapnje i rešavanja statusa Kosova“ sama sebi sužava manevarski prostor za postizborne dogovore. Dodao je i da se to dešava pošto je novo rukovodstvo SVM-a „u kleštima radikalnih partnera iz DSVM-a i DZVM-a“.
Funkcioner SVM-a Balint Pastor tim povodom je za „Dnevnik“ izjavio da u konceptu teritorijalne autonomije Mađarske koalicije nema ništa novo u odnosu na projekat koji postoji u programu SVM-a još od 1999. godine.
– Nismo imali nikakvu nameru da s ovim konceptom izađemo tempirano u izbornoj kampanji, niti zbog toga što je aktuelno rešavanje statusa Kosova, kako to nekima izgleda. Promovisanje ovog koncepta u ovom trenutku desilo se isključivo zbog toga što je formirana Mađarska koalicija i smatrali smo da koncept autonomije naše tri stranke treba podvesti pod jednu kapu i formulisati jedinstveni program u tom pogledu. Igrom slučaja, to se poklopilo s izborima i rešavanjem statusa Kosova – istakao je Pastor.
– Znam da one stranke koje imaju centrale u Beogradu i Novom Sadu zbog ovog koncepta žestoko napadaju Mađarsku koaliciju, ali ubeđen sam u to da nisu detaljno ni pročitali naš program. A ja bih im savetovao da to učine, jer će tad uvideti da nema nikakvog razloga za tako negativne reakcije – ukazao je on.
On je rekao da koncept manjinske teritorijalne autonomije neće biti uslov u postizbornim dogovorima, ali je dodao da on ipak „nije napisan da bi ostao mrtvo slovo na papiru“.
– Mi se i u ovoj kampanji zalažemo za brže evropske integracije, poboljšanje položaja nacionalnih zajednica, jačanje autonomije Vojvodine, poboljšanje položaja poljopriverde… I spremni smo da sarađujemo sa svim strankama koje dele slične ciljeve. Želimo da što brže ostvarimo naš program, ali postepeno. Počevši od dela vezanog za personalnu autonomiju, koji podrazumeva donošenje zakona o nadležnostima i načinu izbora nacionalnih saveta. I svesni smo toga da ćemo neke elemente ostvariti pre a neke na duže staze, ali nikakve uslove u tom smislu nećemo postavljati – rekao je Pastor.
I dok lider DZVM-a Šandor Pal nije bio raspoložen da komentariše reakcije na ovaj deo izbornog programa Mađarske koalicije, predsednik DSVM-a Andraš Agošton izjavio je našem listu da je za njegovu stranku primarna realizacija personalne autonomije, ali da nemaju „ništa ni protiv koncepta teritorijalne autonomije vojvođanskih Mađara“.
– Smatramo da je naš model personalne manjinske autonomije ostvarivo i dobro rešenje i za Srbe i za manjine u Srbiji. DSVM se ne protivi ni konceptu teritorijalne autonomije i zato je on prihvaćen u zajedničkom programu naše koalicije – kazao je on.
Agošton je dodao da je i u interesu srpske političke elite da o mogućim oblicima autonomije „ozbiljno i bez različitih tumačenja o pojmu autonomije razgovara s predstavnicima onih manjina koje su zainteresovane za tu autonomiju“.
– Jožef Kasa je za vojvođanske Mađare politička prošlost. I smatram da je novi lider SVM-a, Ištvan Pastor, jedan od najsposobnijih lidera vojvođanskih Mađara – kazao je Agošton povodom kritika bivšeg lidera SVM-a na račun kampanje Mađarske koalicije.
– Lično ću se zalagati da unutar Mađarske koalcije imamo jedan jedini uslov u eventualnim postizbornim dogovorima, i to prema svim zainteresovanim strankama: da povedemo ozbiljne političke razgovore o oblicima autonomije koji su mogući za Mađare i za ostale manjine u Vojvodini i uopšte u Srbiji – rekao je on.

(Dnevnik)