Skip to main content

Bakić: Ne bi me čudilo da Vučić raspiše referendum, na kojem bi narod izabrao Kosovo umesto EU

Info 08. окт 2022.
< 1 min čitanja

U suštini, obraćanje predsednika Srbije danas je očekivano. Manevarski prostor se sužava. Čini mi se da se on sve teže u njemu orijentiše – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić.

Upitan o ishodištu i onome što sledi a što se moglo naslutiti iz govora predsednika Srbije u vezi sa Kosovom i uvođenjem sankcija Rusiji, sagovornik Danasa kaže da je „teško to proceniti, jer ne znamo, na našu sreću, šta je u glavi predsednika Srpske napredne stranke“.

– Ne bi me čudilo da raspiše referendum, gde bi narod izabrao Kosovo umesto Evropske unije, a on dobio izgovor za skretanje udesno. To bi vodilo bukvalnom vraćanju u devedesete i verovatno tragičnim ishodima – smatra Jovo Bakić.

Na pitanje da li, s druge strane, jeste legitimno pitanje da li Vučićevo obraćanje izgleda kao da priprema javno mnjenje na prihvatanje ulaska Kosova u međunarodne insititucije i uvođenja sankcija Rusiji, naš sagovornik kaže da je Aleksandar Vučić i to ostavio kao mogućnost.

Predsednik Srbije izjavio je danas da „na stolu“ predlog Nemačke i Francuske, koji, kako je naglasio, ne može da baci kroz prozor.

– Naša pozicija u vezi sa Kosovom postaje sve komplikovanija zato što danas imamo na stolu predlog Francuske i Nemačke o kojem moramo da razgovaramo jer ne možete da bacite kroz prozor predlog dve najveće evropske sile, rekao je predsednik Srbije.

(Danas)