Skip to main content

Bajden: SAD čvrsto podržavaju celovitu Bosnu i Hercegovinu

Jugoslavija 23. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Potrebno imati učinkovitu vlast koja će sprovoditi reforme"

Predsednik SAD Džo Bajden potvrdio je, u poruci koju je uputio novoizabranim članovima Predsedništva BiH, snažnu podršku Vašingtona očuvanju celovitosti Bosne i Hercegovine, pozvavši istovremeno na što brže uspostavljanje novih tela vlasti kako bi se mogle sprovoditi nužne reforme.

Biden je članovima Predsedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću, koji su te dužnosti preuzeli prošle nedelje, čestitao Dan državnosti BiH, koji se obeležava 25. novembra, te ih je pozvao da zajednički deluju u korist svih građana.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju“, stoji u Bajdenovoj poruci.

Američki predsednik je pozdravio opredeljenost BiH da postane članicom evroatlantskih integracija, ali je istakao kako je za to potrebno imati učinkovitu vlast koja će sprovoditi reforme.

U Bajdenovoj poruci jasno je naznačeno šta SAD vidi kao prioritetne zadatke čije će sprovođenje značiti bližu saradnju dve države u budućnosti.

Istaknuto je kako su to pitanja bezbednosti, diverzifikacija izvora energetskog snabdevanja, te borba protiv korupcije.

„Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mir, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini za sve njene građane“, napisao je Bajden u čestitki povodom 25. novembra, koji se obeležava u znak sećanja na datum iz 1943. godine kada je, odlukama ZAVNOBiH-a, postavljen temelj Bosne i Hercegovine kao federalne jedinice u sastavu nove Jugoslavije.

(N1, foto: printscreen Pixabay)