Skip to main content

Bajden o ujedinjenju Gaze i Zapadne obale, Netanjahu protiv

Planeta 19. нов 2023.
2 min čitanja

"Danas se ta perspektiva čini daljom nego ikad, ali je aktuelna kriza čini potrebnijom nego ikad"

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je na ponovno ujedinjenje Zapadne obale i Pojasa Gaze u budućnosti pod „revitalizovanom Palestinskom upravom“ i zapretio sankcijama protiv jevrejskih naseljenika „ekstremista“ koji napadaju Palestince na Zapadnoj obali.

On je u autorskom članku objavljenom u Vašington postu napisao da bi dve palestinske teritorije trebalo da se ujedine po istom „strukturom upravljanja“ kada Hamas bude proteran iz Gaze, kojom vlada od 2007, nakon izraelske vojne operacije.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je kasno sinoć na konferenciji za novinare da „Palestinska uprava u trenutnom obliku nije sposobna da preuzme odgovornost za Gazu“.

„Ne možemo imati civilnu upravu koja podržava, ohrabruje terorizam, finansira terorizam i uči terorizmu“, rekao je Netanjahu.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, koji vlada autonomnim područjima Zapadne obale, početkom novembra je povratak Palestinske uprave u Pojas Gaze povezao sa političkim rešenjem koje takođe uključuje okupiranu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.

„Pojas Gaze je sastavni deo države Palestine, mi ćemo preuzeti svoje punu odgovornost u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja za Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze“, rekao je Abas na sastanku u svom sedištu u Ramali sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

U članku je Bajden takođe zapretio da će se zabraniti izdavanje viza „ekstremistima koji napadaju civile na Zapadnoj obali“, ocenivši da „nasilje ekstremista mora da prestane i oni koji počine to nasilje moraju da odgovaraju“.

„Rešenje (po modelu) dve države je jedini način da se osigura dugoročna bezbednost izraelskog i palestinskog naroda. Danas se ta perspektiva čini daljom nego ikad, ali je aktuelna kriza čini potrebnijom nego ikad“, ocenio je Bajden.

„Da bi se to postiglo biće potrebno da Izraelci i Palestinci preuzmu obaveze kao i SAD i naši partneri i saveznici. Rad na tome mora početi sada“, ocenio je američki lider i dodao da „Gaza ne sme nikada ponovo biti korišćena kao baza za terorizam i ne sme biti prisilnog raseljavanja Palestinaca iz Gaze, ni ponovne okupacije, ni opsade ili blokade i smanjenja teritorije“.

Predsednik SAD je takođe ponovio dase protivi prekidu vatre u Pojasu Gaze „sve dok se Hamas drži ideologije razaranja, prekid vatre neće doneti mir”, napisao je Bajden.

„Za članove Hamasa svaki prekid vatre obezbeđuje vreme da obnovi zalihe raketa, razmesti borce i počne masakr, napadajući ponovo nevine civile“, smatra američki predsednik.

(Beta-AFP)