Skip to main content

Bajden i Si Đinping razgovarali kako da rivalstvo SAD i Kine ne pređe u sukob

Planeta 10. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, drugi put otkako je preuzeo dužnost predsednika, a Bela kuća je u saopštenju navela da su „dvojica lidera vodili široku, stratešku diskusiju“ o oblastima u kojima postoje zajednički interesi dve zemlje, ali i o onima u kojima se interesi, vrednosti i perspektive razlikuju“.

Odnosi SAD i Kine su napeti, sa sukobima oko pitanja poput trgovine, špijunaže i pandemije koronavirusa, ali Bajden se u razgovoru koji je trajao 90 minuta usredsredio na raspravu o budućim odnosima SAD i Kine.

Bijela kuća je navela da su predsjednici razgovarali „o odgovornosti obje zemlje da obezbijede da rivalstvo ne pređe u sukob“.

Kineska državna televizija je javila da su dvojica lidera imali „iskrenu, sveobuhvatnu stratešku komunikaciju“, ali nije navela više detalja.

Bijela kuća je izrazila nadu da će dvije strane zajedno raditi na pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući klimatske promjene i sprečavanje nuklearne krize na Korejskom poluostrvu, uprkos rastućim razlikama.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da je Bajden jasno rekao Siju da nema namjeru da se udalji od politike svoje administracije da vrši pritisak na Kinu u vezi ljudskih prava, trgovine i drugim oblastima u kojima Kina krši međunarodno pravo.

Prošle nedelje, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji upozorio je Bajdenovog izaslanika za klimu Džona Kerija da bi pogoršanje američko-kineskih odnosa moglo da naruši saradnju u oblasti klimatskih promjena.

(N1)