Skip to main content

Bajden: G7 i NATO zajedno protiv ruske agresije u Ukrajini

Planeta 26. јун 2022.
< 1 min čitanja

Mišel: Rat u Ukrajini oblikuje EU

G7 i NATO moraju da se drže zajedno protiv ruske agresije u Ukrajini, izjavio je danas u Bavarskoj američki predsednik Džozef Bajden pre razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Ruski predsednik Vladimir Putin se nadao da će se „NATO i G7 nekako razdvojiti“, rekao je Bajden.

Ali, nismo se razdvojili i nećemo se razdvojiti, dodao je.

„Moramo se držati zajedno“, rekao je američki predsednik nemačkom kancelaru.

U Elmau, u Nemačkoj, danas počinje samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) koji će trajati do utorka.

Mišel: Hajde da prekinemo dotok kiseonika za rusku ratnu mašinu

Nacije G7 „dele iste ciljeve – da prekinu dotok kisenioka za rusku ratnu mašinu, dok se brinu o svojim ekonomijama“, kazao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na početku samita sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta u Bavarskoj u Nemačkoj.

Mišel je, kako prenosi BBC, rekao da je „ruski rat svet doveo u rizik“, navodeći da je uticao na snabdevanje hranom i gorivom, cene i bezbednost.

Dodao je da G7 i EU imaju „nepokolebljivo jedinstvo“ u podršci Ukrajini.

EU će nastaviti da obezbeđuje finansijsku, humanitarnu i političku podršku Ukrajini, kazao je Mišel, ali je posvećena pružanju veće pomoći, i podršci obnovi Ukrajine.

Naveo je i da rat u Ukrajini oblikuje EU, podsetivši da je status kandidata dat Ukrajini i Moldaviji, a i druge zemlje se nadaju da će ići istim putem.

Ovaj rat znači da se svet promenio od prošlogodišnjeg samita G7 u Kornvolu, kazao je Mišel i dodao da „svet gleda – hajde da donesemo prave odluke i branimo međunarodno pravo“.

(Beta/N1, foto: Pixabay)