Skip to main content

Bajden čestitao Đukanoviću Dan državnosti: SAD će stajati uz Crnu Goru

Jugoslavija 13. јул 2022.
2 min čitanja

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden poručio je u utorak da će SAD stajati uz Crnu Goru kao prijatelj, partner i saveznik u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mjesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

U čestitki koju je američki predsjednik, povodom Dana državnosti Crne Gore 13. jula, uputio predsjedniku i građanima Crne Gore, navodi se da “u ime naroda Sjedinjenih Američkih Država, upućujem najbolje želje Vama i narodu Crne Gore povodom Dana državnosti 13. jula”.

“Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj privrženosti demokratiji”, poručio je Bajden, prenosi Đukanovićev kabinet.

Bajden je u pismu naveo da “brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, sada više nego ikada, jača važnost odbrane slobode i očuvanja demokratije i poretka zasnovanog na pravilima, što Sjedinjene Države sa ponosom čine zajedno sa Crnom Gorom kao svojim saveznikom u NATO-u”.

Predsjednik SAD je, kako se navodi u saopštenju, pozdravio i Vladu Crne Gore koja je “osnažila ove zajedničke vrijednosti pridruživanjem sankcijama EU, zamrzavanjem ruske imovine i pružanjem humanitarne i bezbjednosne pomoći Ukrajini”.

“I zahvalan sam zajednicama širom Crne Gore koje su prihvatile izbjeglice”, naveo je Bajden, a prenosi Đukanovićev kabinet.

On je rekao, da “dok mi Amerikanci nastavljamo neprekidan zadatak ponovnog osnaživanja i obnove demokratije kod kuće, svjedoci smo nastojanja Crnogoraca da svoju multietničku demokratiju učine snažnijom, inkluzivnijom i participativnijom”.

Bajden je pozvao političke i partijske lidere Crne Gore da ubrzaju ključne aktivnosti na usvajanju i sprovođenju reformi neophodnih za članstvo u EU.

Predsjednik SAD je u pismu Đukanoviću rekao da se “radujemo našoj podršci vašim naporima u sprovođenju obaveza sa Samita za demokratiju, jačanju vladavine prava i snaženju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelj, partner i saveznik, u njenom napredovanju na evroatlantskom putu i zauzimanju mjesta kao potpuno integrisane članice evropske zajednice”, poručio je Bajden, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

(VOA, Foto: Twitter)