Skip to main content

Baćina: Prevareni smo od strane interesnih grupa koje se predstavljaju kao poljoprivrednici

Info 25. maj 2023.
2 min čitanja

"Pozivamo državni vrh da odmah prekine sve pregovore sa ljudima koji nisu poljoprivrednici"

Poljoprivrednici iz Banata apeluju da su proizvođači pšenice, suncokreta, kukuruza i mleka, ali i predstavnici vlade i Ministarstva „prevareni od strane interesnih grupa“, i s tim u vezi, zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Pozivamo državni vrh da odmah prekine sve pregovore sa ljudima koji nisu poljoprivrednici. Takođe zahtevamo da se svi sporazumi koje je država sklopila sa ovim ljudima koji se predstavljaju kao poljoprivrednici stave van snage. Interesne grupe koje imaju u cilju da od poljoprivrednika u Srbiji uzmu pšenicu, ječam, suncokret, kukuruz i mleko ispod svake cene, napravili su svoja udruženja poljoprivrednika i proizvođača mleka koji zastupaju interese raznih tajkuna u Srbiji a rade protiv srpskog seljaka i protiv države“, navodi se u saopštenju predstavnika poljoprivrednika iz Banata, Vukašina Baćine.

Kako dodaju, bokade saobraćajnica potrošile su energiju poljoprivrednika, a na sastanku u Vladi Srbije, učesnici nisu pominjali cenu pšenice.

„Prošle godine kilogram pšenice koštao je u žetvi 35 dinara po kilogramu a ove godine otkupljivači su cenu oborili na 18 dinara po kilogramu. Slično je i sa ostalim ratarskim kulturama. Juče na sastanku u Vladi RS ponovo su bili ljudi koji rade protiv države i protiv proizvođača mleka. Cena mleka je bila 78 dinara po litri bez premije oni su juče na sastanku u Vladi sa predstavnicima mlekara dogovorili da cena mleka bude 40 dinara po litri. Predstavnici interesnih grupa i tajkuna blokiranjem puteva naterali su državu da podigne premiju za mleko i subvencije po hektaru i taj novac ponovo završava na računu tajkuna i otkupljivača a ne na račun seljaka“, napominju poljoprivrednici iz Banata.

Iz tog razloga, kako kažu, zahtevaju hitan sastanak sa predsednikom države i državnim vrhom.

„Mi nikad do sada nismo pravili proteste i blokade puteva. Nadamo se da će predstavnici mlekara, otkupljivači i državni vrh da nas shvate ozbiljno. Još jednom apelujemo na sve da cena mleka mora da bude preko 70 dinara po litri bez premije. Pšenica mora biti minimalno 40 dinara po kilogramu, kukuruz bar 37 dinara po kilogramu i suncokret mora biti 80 dinara za kilogram kako bi poljoprivrednik bio na nuli i mogao da preživi ovu godinu“, zaključuje se u saopštenju.

(Danas, Foto: lična arhiva)