Skip to main content

B. Pastor: SVM protiv energetskog sporazuma sa Rusijom

Autonomija 01. sep 2008.
< 1 min čitanja

balintpastor.jpgPoslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor najavio je da će ta stranka glasati protiv ratifikacije energetskog sporazuma sa Rusijom jer nije u skladu sa interesima građana Vojvodine. „Taj sporazum nije u skladu sa interesima građana Vojvodine i zato ga ne možemo podržati“, rekao je Pastor za internet portal „Vojvodina danas“ (www.vajdasagma.info). On je ocenio da je Srbija učinila previše ustupaka prema ruskoj strani.
Energetski sporazum Srbije i Rusije predviđa izgradnju gasovoda „Južni tok“ kroz Srbije i prodaju Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu. Prema rečima Pastora, od ratifikacije energetskog sporazuma mnogo je važnije prihvatanje onih zakonskih predloga koji služe da Srbija dospe na belu šengensku listu. Precizirao je da misli na zakon o zaštiti državnih granica, o zaštiti ličnih podataka, kao i izručenje dvojice preostalih haških begunaca. Pastor je rekao da, ukoliko svi ti uslovi budu ispujeni, Srbija može očekivati da iduće godine budu ukinute vize za zemlje Evropske unije.
Balint Pastor je jedan od četiri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije, koja ima sedam članova. Skupština Srbije ima ukupno 250 poslanika.