Skip to main content

Azem Vllasi: Sve što vidimo u Srbiji podsjeća me na posljednje godine Miloševićevog režima

Jugoslavija 30. мај 2023.
4 min čitanja

"Vučić, da bi skrenuo pažnju sa domaćih problema i polarizacija, opet se kao bavi Kosovom i 'zaštitom' Srba"

Azem Vllasi, nekadašnji državni i partijski funkcioner u bivšoj Jugoslaviji, danas ugledni advokat i politički analitičar kaže za Radiosarajevo.ba da se u odnosu prema Kosovu i Albancima, u osnovi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ništa nije promijenio u odnosu na Slobodana Miloševića, čiji je aktuelni srbijanski lider ministar bio.

„I on kao i Milošević zloupotrebljava i instrumentalizira kosovske Srbe u politici protiv Kosova i Albanaca, pa makar i na njihovu štetu. Razlika je samo u tome što su okolnosti bitno promijenjene. Kosovo je nezavisna i samostalna država i Srbija ne može tu provoditi svoju vlast i politiku“, govori Vllasi, jedna od prvih žrtava Miloševićevog režima.

Albanci, naravno, ne pristaju na kosovsku „RS“

Prema njegovim riječima, ovih dana vidimo ponovo na djelu zloupotrebu Srba od strane vlasti Srbije na sjevernom dijelu Kosova, gdje je njihova veća koncentracija, od inače ukupno oko 4 posto Srba koliko ih je poslije Miloševićeve vlasti ostalo na Kosovu.

„U sastavu Policijske službe Kosova, na sjeveru do nedavno je bilo oko 500 policajaca Srba. U sve četiri općine lokalnu vlast su obnašali Srbi. U Pravosudnom sistemu također. U Skupštini Kosova od ukupno 120 poslanika 10 je bilo Srba i 10 iz redova drugih manjina“, objašnjava Vllasi, te dodaje:

„Svi su se oni, odjednom, po Vučićevom nalogu, povukli sa tih mjesta. U razgovorima koji se već deset godina vode o normalizaciji međudržavnih odnosa između Srbije i Kosova, Vučić postavlja ultimatum da se mora formirati ‘zajednica srpskih opština’. Ali ne kao forma saradnje među općinama sa srpskom većinom po nekim specifičnim pitanjima od njihovog interesa, već sa nadležnostima da odlučuje o svemu što se tiče Srba, da djeluje kao ekspozitura vlasti Srbije izvan jurisdikcije države Kosova. Vrlo slično kao RS u BiH. Naravno, Albanci na to ne pristaju“.

Pale automobile i Srbima

Nadalje, pojašnjava kako je namjesto Srba u institucijama sistema u četiri općine na sjeveru Kosova, Vučić instalirao svoje poslušnike, „kriminalce, od kojih strepe i sami Srbi“.

„Pale automobile onim Srbima koji su, prema Briselskom Sporazumu, svoja motorna vozila registrirali na Kosovu, kosovskim umjesto tablicama iz Srbije. Ti kriminalci blokiraju ceste ako neki izgrednik treba da se privede u proceduru pred istražne kosovske organe. Cilj Beograda je jasan – onemogućiti bilo kakav pristup kosovskim vlastima na tom dijelu teritorije Kosova“, kazao je Vllasi.

Haos i bezvlašće

Po Ustavu Kosova, nakon napuštanja po nalogu iz Beograda, mjesta gradonačelnika četiri općine na sjeveru, morali su biti raspisani izbori.

„Po Vučićevom diktatu Srbi su bojkotirali, tečnije rečeno nisu smjeli izaći na te izbore. Glasali su samo Albanci i izabrani predsjednici tih općina su Albanci. Oni Srbi koji su najavili kandidaturu, morali su se povuci u strahu za svoju i sigurnost svojih obitelji. Kada su novoizabrani predsjednici u zakonskom roku došli da polože zakletvu i započeti posao, grupe Srba instruirane iz Beograda, izazvali su izgrede. Bacali su kamenje na policiju i zapalili nekoliko auta“, konstatira ovaj bivši savjetnik visokih kosovskih zvaničnika.

Taj haos i bezvlašće, smatra sagovornik portala Radiosarajevo.ba, kosovske vlasti neće dozvoliti.

„Ali sada Vučić, da bi skrenuo pažnju sa domaćih problema i polarizacija, opet se kao bavi Kosovom i ‘zaštitom’ Srba koje na Kosovu niko ne ugrožava. On psuje i vrijeđa strane faktore koji posreduju u dijalogu za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, a oni se izgleda ne ljute na njega zbog toga već imaju razumijevanja za njegove destruktivne trikove i bezobrazluke. Pred strancima iz zapadnih zemalja izigrava faktor stabilnosti u regiji, a neumorno radi na destabilizaciji svojih susjeda i to uz prešutnu ili otvorenu podršku Rusije“, upozorio je Vllasi.

Posljednji događaji u Srbiji i široki narodi protesti na određen način podsjećaju na dešavanja iz marta 1991. godine, kada je Milošević izveo tenkove na ulice. Umjesto saniranja u svojoj zemlji, bivši srbijanski lider je izvezao rat u Sloveniju, Hrvatsku, kasnije BiH, gdje je izvršen genocid, pa na Kosovo…

Koliko se danas treba plašiti takvog jednog scenarija? Srbija je, uzgred, do zuba naoružana!

„Ovo sve što u Srbiji vidimo pod vlašću Aleksandra Vučića, već je viđeno u vrijeme Slobodna Miloševića iako u znatno drugačijim okolnostima. Politika preko mitinga, gradnja sopstvenog kulta ličnosti, omalovažavanje političkih protivnika, preuzimanje nadležnosti institucija sistema u svoje ruke, poslušnici, izigravanja zaštitnika Srbije i Srba koje uzgred niko ne ugrožava, sve je to već viđeno u Srbiji prije tridesetak godina“, smatra Vllasi.

Pokušaji razgradnje BiH, udar na Crnogorce

Veli da ga ovo što ovih dana vidimo sa mitinzima i kontramininzima u Srbiji podsjeća na posljednje godine Miloševićevog režima.

„Dok je pripremao i pokrenuo proces krvavog raspada Jugoslavije radi crtanja novih granica ‘velike Srbije’, Milošević je govorio o miru. Krvavi pohod za prekrajanje Jugoslavije pokrenuo je i vodio na platformi ‘Memoranduma SANU’ od 1986. godine koji je u osnovi bio program za ‘veliku Srbiju’. Vučić se drži ‘Memoranduma SANU 2’ od 2010. koji u osnovi zagovara ostvarenje mirnim, političkim, diplomatskim putem onih ciljeva koji nisu ostvareni ratovima i negiranje zločina koje je Srbija, u tim izgubljenim ratovima, počinila“, upozorava.

Primjećuje da „sada i Vučić stalno govori kako će on i Srbija čuvati mir!“

„A istovremeno podržava Dodika u entitetu RS u njegovoj otvorenoj politici negiranja i razgradnje Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države u međunarodno priznatim granicama, kao članice UN. I pripajanje RS-a Srbiji, što predstavlja neposrednu prijetnju miru i stabilnosti. Preko svoje uzdanice, Srpske pravoslavne crkve kao infrastrukture velikosrpskog nacionalizma koja više djeluje kao politička nego vjerska organizacija, nastavlja unutrašnju destrukciju državnosti Crne Gore i negiranje nacionalnog identiteta Crnogoraca. A to predstavlja direktnu prijetnju miru i stabilnosti“, zaključuje Vllasi komentarom o odnosima zvaničnog Beograda prema susjedima.

(Radiosarajevo.ba)