Skip to main content

Azami, nova predstava Jožefa Nađa

Kultura 15. dec 2012.
< 1 min čitanja

Proslavljeni koreograf Jožef Nađ dočarava, kroz igru sa maskama, mistični arhaični svet u novoj predstavi “Azami II deo”, čija je radna premijera 21. decembra u Domu umetnosti u Kanjiži.

Predstava “Azami” začeta je u kraćoj formi 2011. godine, a ove godine dorađena je kao celovečernji komad i imala premijeru na 17. festivalu “Jazz, improvizovana muzika…” u organizaciji RKA “Jožef Nađ” u Kanjiži.

Nađ je i reditelj i scenograf te predstave, u kojoj tumači i jednu od uloga.

Šestoro glumaca sa maskama i svojstveno izgrađenim arhaičnim kostimima izvešće jedan specijalni ritual preobražavanja.

Nošenje maski, koje prizivaju prastare običaje čovečanstva, odjednom služi i prizivanju osećaja publike i susretu sa natprirodnim snagama. Taj sakralni doživljaj kod lovaca i šamana doprinosi pobedi straha. Nepokretnost maski, koje nose mrtvaci odjednom znači i besmrtnost i pobedu vremena. Pozorišne maske prikrivaju mimikriju glumaca, ali istovremeno otkrivaju nešto postojanije od sekundarnih ljudskih reakcija. U naše vreme maske su ponovo veoma popularne, ali te maske više ne pokrivaju, nego otvaraju duh onih, koje ih nose…

Osim Nađa, u predstavi igraju i glumci Peter Gemza iz Mađarske, Đula Francia (Srbija/Mađarska), Ana Reti (Mađarska), Iši Džunja (Japan) i Gabor Nađpal (Srbija).

Kostime je osmislila Aleksandra Pešić, a svetlo Laslo Dobo.

Predstava je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Mađarske/NEFMI, Fondacije Betlen Gabor i NKA, te Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i informacije Vojvodine i Skupštine opštine Kanjiža.

(SEEcult)