Skip to main content

Australija zakonom zabranila nacistički pozdrav, svastike i druga nacistička obeležja

Planeta 08. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Ovo je prvi zakon te vrste i obezbediće da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od dela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju"

Zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i prikazivanje ili prodaju simbola povezanih sa terorističkim grupama stupio je danas na snagu u Australiji.

Vlada Australije je ovim zakonom reagovala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.

Zakon predviđa da krivično delo javnog izvođenja nacističkih pozdrava ili prikazivanje nacističkih simbola, poput svastike ili SS povezanog sa paravojnom grupom Šucštafel, bude kažnjeno do 12 meseci zatvora, a biće kažnjavana i prodaja i trgovina tim zabranjenim simbolima.

Državni tužilac Mark Drajfus naveo je u saopštenju da je australijsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mesta za one koji veličaju Holokaust ili terorističke akte.

„Ovo je prvi zakon te vrste i obezbediće da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od dela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju“, poručio je Drajfus.

Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim organizacijama kao što su Islamska država, Hamas ili Kurdistanska radnička partija (PKK).

Zakon je predložen u junu, a usvojen u decembru.

(Radio 021, foto: VOICE)