Skip to main content

Atomska energija u službi zdravlja

Info 27. сеп 2008.
2 min čitanja

U Sremskoj Kamneici pušten u rad najsavremeniji aparat za lečenje karcinoma
Na Institutu za onkologiju Klinike za radioterapiju u Sremskoj Kamenici juče je puštena u rad nova najsavremenija aparatura za brahiterapiju – unutrašnje zračenje i onkološko lečenje malignih tumora. – Projekat izgradnje Kabineta za brahiterapiju vredan je više od milion dolara, a kompletna savremena visokosofisticirana brahiterapijska oprema, donacijom Međunarodne atomske agencije od 600.000 dolara, predstavlja najveći iznos koji je ova svetska organizacija dodelila nekoj zdravstvenoj ustanovi – rekao je direktor Institura za onkologiju dr Dušan Jovanović, i naveo da će se uz pomoć ove aparature osigurati najmodernije lečenje oboljenja kod pacijenata s karcinomom.

– Ovom, sada najmodernijom visokosofisticiranom tehnologijom, radioaktivni izotopi uvode se u sam tumor. Uvođenjem ove aparature obnovili smo aparate stare nekoliko desetina godina. Ona će omogućiti uvođenje savremenih brahiterapijskih procedura u lečenju ginekoloških tumora, tumora pluća, prostate, dojke, jednjaka i debelog creva – rekao je upravnik Klinike za radioterapiju dr Marko Erak, i dodao da je za potencijalne pacijente najvažnije to što će se smanjiti liste čekanja na zračenje.

– Pacijenti koji u našem Institutu čekaju na postelju za terapiju zračenjem na red dođu za četiri meseca, ali za ambulantno lečenje trenutno nema gužvi, jer se na tri aparata za zračenje malignih tumora svakodnevno tokom tri smene “obradi” oko 350 pacijaneta – kaže dr Erak.
Čestitajući na ovom velikom dostignuću u ime Međunarodne atomske agencije i svih zemalja članica, direktor specijalnih programa DŽon Keli naveo je da je danas učinjen džinovski korak.

– Od danas ćete moći više nego ikada ranije da iskažete sve vaše veštine u spasavanju života i u lečenju i da poboljšate kvalitet života većine onih koji budu ušli na vrata vašeg instituta – rekao je Keli, i istakao da je jedna od osnovnih funkcija Međunarodne atomske agencije (IAEA), koja je 2005. godine dobila i Nobelovu nagradu za mir, da ohrabri i pomogne praktičnu primenu atomske energije u mirnodopske svrhe.

Puštanju u rad nove aparature za brahiterapiju na Klinici za radioterapiju Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici prisustvovali su i pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri, pomoćnik republičkog ministra za nauku i tehnološki razvoj Miroslav Vesković i članica novosadskog Gradskog veća zadužena za zdravstvo dr Aleksandra Novakov-Mikić.

(Dnevnik)