Skip to main content

Atanacković: Na vlasti opet oni koji su ubijali Sarajevo, Vukovar i Dubrovnik

Građani 25. avg 2023.
2 min čitanja

"Takva vlast, dodao je, ukoliko ne ispuni zahteve protesata, može jedino da se ruši na ulici"

Dvanaesti protest „Novi Sad protiv nasilja“ održan je večeras, a građanima su se obratili pisac i odbornik u Skupštini Beograda Dejan Atanacković, kao i zaštitno lice Crtine kampanje „Jači od političkog pritiska“ Ranka Kašiković.

Na početku su organizatori podsetili da je na današnji dan otet i ubijen nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić od strane režima Slobodan Miloševića.

Atanacković je zatim čestitao novosadskim aktivistima na borbama koje vode kako bi zaštitili svoj grad, napominjući da ovo vreme obeležavaju ljudi koji gradove mrze, koji dižu lažne gradove „jer prave nikada nisu razumeli“.

„To su oni isti koji su ubijali Sarajevo, koji su ubijali Vukovar, Dubrovnik, koji su se sada, kada su izgubili sve svoje sramne ratove, preobukli i ostrvili na naše gradove kao da zatvaraju krug“, istakao je on.

Atanacković je ocenio i da drugačije nije moglo jer smo „dozvolili zlu da ostane nekažnjeno“ i nismo mu „na vreme iščupali koren“.

Dodao je da je danas neophodno sve pojedinačne borbe za reke, gradove, šume pretvoriti u jednu  sa jednim svrsishodnim ciljem – da ovaj režim ode.

Izrazio je zabrinutost što se u opozicinim krugovima sve više govori o izborima nego o ispunjenju zahteva.

„Nismo mi tri meseca na ulicama da bi na kraju prihvatili da učestvujemo na nekakvim izborima po meri i diktatu ovog režima. Nema izborne utakmice sa vlašću koja štiti kriminalne funkcionere„, istakao je Atanacković.

Takva vlast, dodao je, ukoliko ne ispuni zahteve protesta, može jedino da se ruši na ulici.

„Vidimo se na blokadama, ako treba i barikadama„, poručio je Atanacković.

Građani su zatim krenuli u kraću šetnju dvema centralnim gradskim ulicama, a na čelu kolone bio je transparent „Studenti protiv nasilja“.

Na trgu slobode, pred Katedralom, Ranka Kašiković je podsetila na pretnje koje je u Bačkoj Palanci dobila porodica poginulog dečaka, i istakla da su u Srbiji ucene način vladanja jer je „strah moćan motivator“ koji tera ljude da se predaju autoritetu.

Pozvala je sve da u svojim gradovima izađu na ulice, jer bi se u suprotnom na nekim budućim izborima opet moglo desiti da zastrašenih i ucenjenih „bude više nego nas slobodnih građana“.

„Borba za pravdu je preteška, i meni je bilo teško odvažiti se jer ulazite u borbu sa vetrenjačama. Iako moja borba traje već više od godinu dana, mogu da izađem ovde pred vas i kažem da sam već pobedila! Nemam teret na svojim leđima, niko me ne ucenjuje i to stanje ne može da se poredi ni sa čim drugim“, poručila je ona.

Istakla je i da svaka promena počinje od nas samih jer „ne možemo promeniti društvo ako se sami ne promenimo“.

Na kraju protesta ponovljenisu svi zahtevi koji se iz nedelje u nedelju traže još od prvog protesta u maju – ostavke Aleksandra Vulina i Bratislava Gašića, direkotra BIA i ministra policije, zatim oduzimanje frekvencija medijima koji promovišu nasilje, kao i smena članova REM.

(Autonomija, foto: Dragan Gojić)