Skip to main content

ASTRA: Pokušaj vrbovanja devojčica u Zrenjaninu je trgovina ljudima

Građani 30. mar 2022.
2 min čitanja

Hristina Piskulidis iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima ASTRA iz Beograda (Anti Trafiking Action) izjavila je danas da je slučaj iz Zrenjanina, gde je jedna muška osoba delila letke maloletnicama, pokušaj trgovine ljudima.

„U ovom slučaju, reč je o pokušaju vrbovanja maloletnih devojčica. Dakle, govorimo o trgovini, a ne o prostituciji, jer čak i pristanak u slučaju dece, to jest osoba mlađih od 18 godina ne znači ništa. Radi se o manipulaciji. Za ovo delo u kojem imamo jasnu nameru (član 388 Krivičnog zakonika) zaprećena je kazna od 5 do 12 godina zatvora. Važno je da svako ko ima bilo kakvu informaciju o tome odmah obavesti policiju“, kazala je Hristina Piskulidis za Autonomiju.

Juče je u Zrenjaninu dvema devojčicama u centru grada jedan strani državljanin dao papir u kojem se nudi brza i laka zarada. Na čisto belom papiru otštampana je ponuda očigledno prevedena na srpski putem gugl prevodioca. Odnosi se na „lepe devojke“ stare od 15 do 30 godina kojima se nudi laka zarada od 100 dolara na sat. Ona koja preporuči nove devojke dobiće procenat od posla, navodi se u „ponudi“.

Majka jedne od devojčica kojoj je ponuđen ovaj papir kazala je za Autonomiju da joj nije namera bila da svojom objavom na Fejsbuku diže paniku. „Želela sam da kao roditelj skrenem pažnju na problem koji postoji u gradu i da nadležni organi o tome povedu računa i učine sve što je u njihovoj moći da to spreče“, kazala je ona.

Kaže i da je njena ćerka je bila šokirana i da je prvo je pomislila da je u pitanju neka reklama. „Međutim kada je pročitala i videla o čemu se radi, bila je zaista uznemirena. Ni nama roditeljima nije svejedno.Očekujem da će se osoba koja je to uradila u što skorijoj budućnosti uhvatiti i da će biti privedena pravdi“, navela je ona.

„Za sada mogu da potvrdim da je Policijska uprava (PU) dobila prijavu oca šesnaestogodišnje devojčice da je njoj i njenoj drugarici osoba azijskog porekla dala dokument u kojem se nudi novac. Obavestili smo Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu po čijem nalogu policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovog događaja“, potvrdila je za Autonomiju Valerija Čanji, portparolka zrenjanjaninske PU.

Ivana Gordić (Autonomija, foto: N1)