Skip to main content

Arhitektkinja o GUP-u: Novi Sad će biti siv – živećemo u prašini, okruženi betonom

Info 28. јул 2022.
2 min čitanja

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič rekla je da se oko Generalno urbanističkog plana (GUP) Novog Sada digla velika prašina i da do sada nikada nije bilo okršaja i sa policijom.

„Struka je pratila od početka ovaj dokument, kolege su ga čitale, analizarale. Došlo je do tačaka oko kojih smo se usaglasali, GUP-om se progušćuje izgradnja grada, imaćemo sve veće gužve na ulicama, veću potrebu za parkingom, sve veći problem što počinjemo da živimo u prašini, okruženi betonom. To ne želimo, želimo da ostavimo lep trag za sobom, da odnegujemo novosadske vrednosti, parkove koje smo imali. Ovim GUP je legalizovano njihovo nestajanje, to se oseti, ljudima nedostaje hlad i mir. Bile su i druge primedbe, sa sremske strane, počeo je trend izgradnje velikih objekata, to je bila jedna od zamerki da bi to trebalo da se smanji, bilo je pitanje i oko Novog Sada na vodi, zauzima se jedan od najlepših delova grada, tako ekskluzivne visoke zgrade sigurno mogu naći mesto na nekoj drugoj lokaciji“, navela je ona u emisiji Studio Live N1.

„Hteli smo da nađemo kompromis, da li je vijadukt u Novom Sadu neophodan, prolazio bi građanima pored prozora, treba da vidimo šta Novi Sad može da podnese, a da se zadrži prijatan vojvođanski duh“, kazala je i naglasila da ako se GUP primeni da će grad izgledati – sivo.

„Tu više nema prostora za nekim oblikovanjem, tačkama gde će se pojaviti lepi objekti, takvi objekti privlače ljude u naš grad. Kada samo ređamo zgrade i pravimo blokove, šta tu vidimo – zgrade, lokale i parking, zelenilo samo gde ostane, a škola, vrtića, javnih prostora ćemo imati sve manje. Ne bih volela da se ovaj dokument realizuje, papir sve podnese, ali kad se razviju objekti po gradu, teško ćemo to posle moći da popravimo“, ocenila je sagovornica N1.

Ona kaže da se između Novog Sada na vodi i Beograda na vodi može izvući paralela, samo što je Beograd na vodi izgrađen u centru grada.

„Spratnost bi trebalo da bude umerenija, Novi Sad na vodi bi bio izmešten iz centra, ali veći deo grada bi imao zagrađenu vizuru prema Fruškoj gori, razvoj treba da bude i ekonomičan i lep i praktičan“, kazala je i dodala da ode debate neće odustati.

„Nismo takvi da ćemo odustati, naša ljubav prema profesiji će nas voditi, bavićemo se svime što je u našoj mogućnosti, uvek smo radili kako nam je zakon omogućavao. Tražili smo svoju reč, hteli smo da budemo saslušani, odbijeni smo, to je kod nas stvorilo gnev i revolt, ko će dati najbolji mogući plan ako se ne udruže i jedna i druga i treća strana. To je realno, ja sam optimista, verujem u to, da ćemo u budućem periodu imati bolju komunikaciju, da se dogovaramo više oko zajedničkog cilja, svi ćemo biti okruženi objektima. Spremni smo za razgovor, učestvovaćemo, analiziraćemo dokumentaciju“, zaključila je Ana Ferik Ivanovič.

(N1)