Skip to main content

APV: U Novom Sadu 38.000 novoupisanih birača više od aprila 2022.

Vojvodina 02. feb 2024.
< 1 min čitanja

"U pomenutom periodu 7.000 Novosađana steklo biračko pravo po osnovu punoletstva"

Akcija progresivne Vojvodine upozorila je danas da je, na osnovu analize „izbornih nepravilnosti i nezakonitih radnji“ na decembarskim izborima, ustanovila da je, pored manipulacija na pojedinim biračkim mestima glavni mehanizam izborne krađe u Novom Sadu bio ogromno povećanje broja novoupisanih birača.

Kako se navodi u današnjem saopštenju, od aprila 2022. godine do izbora 2023. godine taj broj je porastao za 38.000, odnosno deset procenata biračkog tela.

Iz APV dodaju da su, na osnovu analize javno dostupnih podataka i odgovora dobijenih po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, došli do podatka da je broj izbrisanih iz biračkog spiska za dati period preko 32.000.

„On podrazumeva oko 10.000 umrlih lica, lica koja su se u međuvremenu odselila u druge opštine, ali ne i iseljene u inostranstvo. Prostim sabiranjem broja izbrisanih lica iz biračkog spiska (32.000) i broja za koji se povećao ukupno broj birača (5.688) u odnosu na prethodne parlamentarne izbore dolazimo do podatka da je broj novoupisanih birača u tom periodu bio čak 38.000!“, preciziraju iz APV.

Dodaju i da je u pomenutom periodu 7.000 Novosađana steklo biračko pravo po osnovu punoletstva, te da ova računica pokazuja da se u Novi Sad u istom periodu doselilo preko 30.000 punoletnih osoba.

Između ostalog, APV navodi da se novoupisani nalaze na adresama Fudbalskog kluba Kabel (Fruškogorska 34 i 36), Đačkog igrališta (Jirečekova 2), zanatskih radnji (Fruškogorska 16 do 36) i drugim sličnim lokacijama na kojima ne postoje stanovi i stambene zgrade.

APV najavljuje da će narednih dana dati predloge šta je neophodno uraditi kako se „izborna krađa ne bi ponovila“, i poziva građane koji imaju neka saznanja o izbornim prevarama da im se jave.

(Beta/Autonomija, karikatura: STUPS)